Obavijesti

Junior

Komentari 0

Grad Genova je rodno mjesto slavne Vespe

Grad Genova je rodno mjesto slavne Vespe
1

S obzirom da je nastala u Genovi, ne čudi informacija da ovaj grad ima najviše skutera po glavi stanovnika u Italiji i da ih je u gradu više nego automobila

VIDEO

Talijanski grad Genova rodno je mjesto slavne Vespe. Ovaj poznati motor pojavio se  poslije Drugoga svjetskog rata kada je tvornica Piaggio, koja je prije proizvodila lokomotive i zrakoplove, pokušala stvoriti prijevozno sredstvo prikladno za grbave ceste izrovane bombama.  

Zadatak da osmisli takvo vozilo dobio je Corradino D'Ascanio, Piaggiov genijalni inženjer koji je dizajnirao, izgradio i upravljao prvim modernim helikopterom. D' Ascanio, koji nije mogao smisliti motocikle, sanjao je o revolucionarnom, posve novom vozilu. Rezultat njegovih ideja bilo je futurističko vozilo nadahnuto aeronautičkim rješenjima, koje je i dan danas jedinstveno među prijevoznim sredstvima na dva kotača.

Kada je vidio vozilo, vlasnik tvornice Enrico Piaggio izjavio je: "Sembra una Vespa!" („Liči na osu“).  Od tuda je Vespa dobila svoje ime, koje nosi kultni status. Zbog specifičnog položaja sjedenja, bila je pogodna za vožnju i muškarcima i ženama, a njen je revolucionarni oblik štitio vozača od  prljavštine s ceste.

Do kraja 1949. proizvedeno je 35,000 Vespi, a u prvih deset godina proizvodnje iz pogona u Pontederi izašlo je oko milijun primjerka. Do sredine 50-ih Vespa se proizvodila u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Španjolskoj i naravno Italiji.

Vespa je laganim promjenama izgleda uspjela ostati omiljeno prijevozno sredstvo svake nove generacije.  Vespa je više od skutera, ona predstavlja talijansku eleganciju i dizajn, a s više od 16 milijuna proizvedenih primjerka, dobro je poznata u cijelom svijetu. 

S obzirom da je nastala u Genovi, ne čudi informacija da ovaj grad ima najviše skutera po glavi stanovnika u Italiji i da ih je u gradu više nego automobila. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera