Obavijesti

Junior

Komentari 0

H. C. Andersen napisao je najljepše bajke za djecu

H. C. Andersen napisao je najljepše bajke za djecu
3

I sam život ovog slavnoga danskog pisca bio je poput bajke. Od siromašnog, neuglednog djeteta postao je svjetski poznati pisac

VIDEO

Ružno pače, Mala sirena, Palčica, Carevo novo ruho, Princeza na zrnu graška, Djevojčica sa šibicama., Palčica.. Ovo su samo neke od prekrasnih bajki koje je napisao H. C. Andersen. I sam život ovog slavnoga danskog pisca bio je poput bajke. Od siromašnog, neuglednog djeteta postao je svjetski poznati pisac. 

Kao 14-godišnji dječak Andersen se uputio bez ikoga i ičega u Kopenhagen. Želio je pohađati kazališnu školu s baletom i pjevanjem. Kako nije bio školovan za to, uskoro su ga otpustili iz škole kao potpuno netalentiranog učenika. 

Rođen je 2. travnja 1805. u danskom gradiću Odenseu, u vrlo siromašnoj obitelji. Tata mu je bio postolar i volio mu je pričati priče iz “Tisuće i jedne noći”, a mama je radila kao pralja.

Otac mu je vrlo rano umro pa je živio s majkom. Kad je naučio čitati, izvodio je predstave na pozornici koju mu je izradio tata. Uz pomoć novca direktora Kraljevskog kazališta, za kojeg je radio dok se školovao, Andersen je uspio završiti školu i studij na sveučilištu. 

Na svojim putovanjima Europom, Azijom i Afrikom pisao je mnoge pjesme, proze, drame i putopise. Proslavio ga je roman “Improvizator” koji je napisao nakon putovanja Italijom kad je imao već 30 godina. 

No među najomiljenije svjetske pisce ušao je zahvaljujući bajkama. U početku je prepričavao ono što je čuo u djetinjstvu, a poslije ih je izmišljao. U svojim bajkama ruga se gluposti i sebičnosti, zlobi i pretvaranju. Bajke su mu prevedene na 40-ak jezika. Umro je 1875. u Kopenhagenu kao počasni profesor i građanin Odensea.

Bajku ‘Ružno pače’ napisao je prema uzoru na teško djetinjstvo

Smatra se da je bajka “Ružno pače” zapravo Andersonova stvarna životna priča. Bio je iz siromašne obitelji, prilično nezamjetan i neugledan dječak. Djeca su ga često zadirkivala zbog smiješnog izgleda i otrcane odjeće. No on se ipak uspio probiti, završiti školu i ostaviti trag u svjetskoj književnosti. Na njegove bajke kritičari su u početku vrlo malo obraćali pozornost. Tek poslije su one postale neizbježan dio svakog odrastanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith