Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Higijena je zaista pola zdravlja: Bakterije mrze čistoću

Pranje ruku prva je linija obrane od loših bakterija oko nas. Dovoljna vam je samo topla voda i sapun...

Dreamstime
Foto: Dreamstime
0 komentara

Pitate se zašto je važno prati ruke? Draga djeco, tijekom dana, dok se igrate vani s prijateljima loptom na igralištu, dok mazite kućne ljubimce ili druge životinje, idete na zahod ili sjedite na podu školskog hodnika, na vašim rukama skupljaju se nečistoće. ta prljavština, i kad se ne vidi, puna je virusa i bakterija, malenih nevidljivih golim okom koje rade nered u organizmu. 

Možemo ih vidjeti pomoću mikroskopa. Dodirivanjem usta, nosa, očiju ili kože male životinje ulaze u organizam i mogu vas učiniti jako bolesnima. Pranjem ruku riješit ćete se tih bakterija i ostati zdravi. Treba ih prati ne samo prije jela, nego i poslije korištenja toaleta te igranja s kućnim ljubimcima. A kako bismo pravilno trebali prati ruke kako bismo ostali zdravi? Tekućom toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi. Posebno dobro operite ruke između prstiju i ispod noktiju, a nakon pranja dobro ih osušite papirnatim ili čistim ručnikom. Traje kratko, a čini puno za vaše zdravlje. 

Dezinfekcija ruku spašavala je živote

Na prijedlog doktora Ignaza Semmelweissa sredinom 19. stoljeća u Bečku bolnicu uvedeno je pranje ruku otopinom klora, a smrtnost je u samo nekoliko tjedana pala s 12 na tri posto. 

Čiste ruke protiv bolesti

Na rukama se na dan može naći do 3000 bakterija. Prljave ruke najčešći su prijenosnik crijevnih bolesti te infekcija kože i organa za disanje. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message