Od jagoda možemo raditi najrazličitije vrste slastica, kolače, sladolet, napitke, sokove, a možemo ih i jednostavno oprati i posipati šećerom ili umakati u šlag
Jagode: Voće kojemu su posvetili i muzej
U svibnju počinje sezona jednog prefinog voća - jagode. U doba Grka i Rimljana jagoda je bila divlja biljka te je zbog svog oblika i boje simbolizirala božicu Veneru. Belgija joj je posvetila i muzej.
Jagode su plodovi niske grmovite biljke koja raste divlja, ali se i uzgaja. Pripadaju porodici ruže, koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. Cvijet im je bijel, a plod crvene boje.
Umjetnim uzgojem dobivaju se vrlo krupne i crvene jagode. Od vrtnih jagoda poznate su ananas jagode krupnih plodova i slatkasto-kiselkastoga okusa, koje imaju bjelkastu boju sa crvenim točkicama.
Od jagoda možemo raditi najrazličitije vrste slastica, kolače, sladolet, napitke, sokove, a možemo ih i jednostavno oprati i posipati šećerom ili umakati u šlag. Mljac!