Obavijesti

Junior

Komentari 1

Kako žive mali Eskimi? Brrrr, igraju se na minus 40 Celzija

Kako žive mali Eskimi? Brrrr, igraju se na minus 40 Celzija
4

Danas je na svijetu samo 90.000 Inuita, odnosno Eskima. Dok pridošlice nisu došle, Eskimi nisu imali riječ za rat. Do danas su se i oni modernizirali

VIDEO

Danas na svijetu živi samo 90.000 Inuita, odnosno Eskima. Uglavnom na Aljasci i Grenlandu te u Kanadi. Manji broj ih je naseljen u Sibiru. Tamo temperature padaju i do - 40 stupnjeva Celzijusa, negdje čak i do - 70.

Govore eskimskim jezikom, miroljubiv su narod koji u svojem jeziku nikad nije imalo riječ rat, sve dok nisu došle pridošlice. 

Žive u malim kućama, a struju dobijaju preko generatora. Pojedini ljeti žive u šatorima koje izrađuju od kože sobova ili tuljana. Zimske kuće grade od kamenja, trave ili naplavljene drvne građe  koja se postavlja preko iskopanog poda. Bungalove od leda, iglue, grade samo ako negdje putuju, a pada noć, pa moraju negdje prespavati. Oni ih štite od smrzavanja. 

Nekad je njihova odjeća bila uglavnom sašivena od sobova krzna, a imali su i snježne naočale s uskim prorezima za oči koje su ih štitile od snježnog sljepila do kojeg je dolazilo zbog odbljeska sunčevih zraka o zaleđenu površinu. Danas imaju i modernu odjeću, mobitele i televizore. 

Nekad su za lov koristili harpune, luk i strijelu, noževe i koplja, a danas vatreno oružje. Prije su im glavno prijevozno sredstvo bile pseće zaprege i umian - otvoreni čamac od drvenog kostura, prekriven kožom tuljana ili morža. Danas pak imaju terence i motorne sanjke.

Trljanje noseva znači poljubac

Istraživači koji su posjetili Arktik otkrili su da se Eskimi ljube trljajući noseve. Ali ljube se tako da prislone nos i usne o kožu te lagano dišu. Pusa se kaže kunik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...
UĆI ĆE U POVIJEST

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...

Nemo i pjesma 'The Code' odnijeli su Eurosong u Švicarsku, a Baby Lasagna završio je drugi! No, osim odličnih rezultata za Hrvatsku, ovaj ćemo Eurosong pamtiti i po brojnim skandalima...

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest