Obavijesti

Junior

Komentari 0

Kip slobode Amerikancima su darovali Francuzi

Kip slobode Amerikancima su darovali Francuzi
1

Kip slobode koji se nalazi na ulazu u New York je dar Francuza Sjedinjenim Američkim Državama za stoti rođendan

VIDEO

Kip slobode vjerojatno je najpoznatiji zaštitni znak SAD-a. Zapravo je to rimska božica Libertas koja pozdravlja putnike koji brodom dolaze u New York. 

Kip, visok 93 metra smjestili su na malenom otočiću nazvanom Liberty (Otok Slobode) u njujorškom zaljevu. Božica u desnoj uzdignutoj ruci drži baklju, a u drugoj drži tablu s upisanim datumom potpisivanja Deklaracije o neovisnosti SAD-a od Ujedinjenog Kraljevstva (4. srpnja 1776.). Kao simbol Novog svijeta, ovaj jedinstven kip dopremljen je iz Pariza. Za Amerikance ga je posebno dizajnirao Frederic-Auguste Bartholdi, dok je unutarnji, željezni okvir kipa konstruirao slavni Gustav Eiffel (konstruktor Eiffelova tornja). Bio je to dar Francuza u povodu stote godišnjice američke neovisnosti i prisjećanja na savezništvo dviju zemalja tijekom američke revolucije. 

Sigurno se pitate kako su tako golemu statuu dopremili preko Atlantskog oceana? Prvo su je rastavili na 350 dijelova pa strpali u velike brodske sanduke, njih čak 214! Ipak i Amerikanci su se morali malo potruditi pa su za golem kip betonirali postolje u obliku zvijezde visoko čak - 46 metara. Tako osim postolja ispod Libertasinih nogu stoje pokidani lanci koji simboliziraju kraj ropstva i slobodu. Djevojka odjevena haljinu i ogrtač na glavi ima krunu sa sedam šiljaka. Svaki od njih označava jedno svjetsko more. U kruni se nalazi i vidikovac do kojeg se dolazi kroz šuplje tijelo kipa dizalima. S njega puca prekrasan pogled na New York i rijeku Hudson. No od napada na Svjetski trgovački centar 2001. godine pristup vidikovcu više nije dopušten. 

Zelena boja kipa nije njegova izvorna boja. Naime zbog djelovanja kisika, vode i ugljičnog dioksida, brončani pokrov je pozelenio iako je, kad je postavljen, bio u prirodnoj, bakrenoj boji. Do kipa se dolazi trajektom s Manhattana ili iz New Yerseyja. Najpoznatiji iluzionist današnjice David Copperfield prije nekoliko godina Kip slobode, težak čak 200 tona, uspio je maknuti s lica zemlje na nekoliko sekundi uz pomoć mađioničarskog trika i ponovno ga bez ogrebotine “vratiti” na mjesto.

Prst kipa veći je od čovjeka

Ukupna težina kipa iznosi 225 tona. Opseg kipa je do 10,6 metara, usta su široka 91 centimetar, a kažiprst je dug 2,4 metra. Kruna sa sedam krakova, inspirirana krunom Kolosa s otoka Roda, jednog od sedam svjetskih čuda antike, simbol je slobode na sedam mora i sedam kontinenata.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...