Obavijesti

Junior

Komentari 0

Mitske sirene i dalje nas opčinjavaju svojom ljepotom

Mitske sirene i dalje nas opčinjavaju svojom ljepotom
2

Iako znanstvenici tvrde da su one samo mit, mnogi još vjeruju da postoje, a zbog Disneyevog crtića, curice žele plivati poput sirena

VIDEO

Lijepe djevojke duge kose sjede na morskoj pučini i umjesto nogu imaju riblji rep. One su sirene. Umiljatim i prekrasnim glasovima dozivaju članove posade s brodova, a oni omamljeni doživljavaju brodolome. Njihov božanski glas opija i ubija. Tako uglavnom glase mitovi o sirenama. Nikad nije potvrđeno da je netko stvarno vidio sirenu. 

No bilo je slučajeva kad je more na obalu izbacilo ostatke za koje se nije moglo utvrditi jesu li riba, životinja, čovjek ili nekakvo čudno biće. Neki istraživači to objašnjavaju teorijom morskih majmuna. Tvrde da se u vrijeme velikih poplava dio majmuna preselio na kopno, a dio je otišao pod vodenu površinu u potrazi za hranom. 

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu službeno je potvrdila da misteriozna bića iz grčke mitologije ne postoje. 

Neobična objava bila je odgovor na televizijsku emisiju o sirenama prikazanu na Animal Planetu. Autori dokumentarca su tvrdili da je riječ o znanstvenoj fantastici, no mnogi su gledatelji povjerovali da je emisija stvarna.

Sirene su se pojavljivale u brojnim kulturama. U grčkoj mitologiji bile su kćeri boga morskih čudovišta Forkija. Postojale su dvije vrste mitoloških morskih stvorenja; jedna su bila pola žene, pola ptice, a druga pola žene, pola ribe. Ova druga spominju se i pod imenom morske nimfe. 

Grčki filozof Homer opisao ih je u svojem djelu “Odiseja”. Navodno je i Kolumbo tijekom putovanja Karipskim morem vidio tri sirene. O njima su pisali mnogi književnici, a spominju se u britanskim, njemačkim, španjolskim, portugalskim, nizozemskim, skandinavskim i afričkim legendama. 

Prema irskim legendama, sirene žive na suhom tlu pod morem, a imaju škrge kako bi kroz more doplivale do kopna. Mogu biti muške i ženske, no dok su žene neodoljive ljepote, muškarci su stravično ružni sa zelenom kosom i zubima. Japanska sirena zove se Ningyo i donosi sreću.

Zbog Disneyeve Ariel djevojčice žele učiti plivati poput sirena 

Najpoznatija sirena je mala morska sirena Ariela u crtiću Walta Disneya. Djevojčice diljem svijeta opčinjene su njezinom ljepotom, a na Filipinima je nedavno otvorena i posebna škola za morske sirene. Mogu se prijaviti djevojčice i žene koje moraju znati odlično plivati i biti izdržljive. Nije lako plivati s umjetnim repom, roniti na dah i plesati pod vodom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'
LUDI ZA EUROSONGOM

Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'

Jordan, Michael i Hrvat s australskim državljanstvom Antony veliki su fanovi Eurosonga i prate ovo natjecanje već 20-ak godina. Baby Lasagna im je hit, a zbog njegovog nastupa, ali i drugih, ustat će u 3 ujutro!