Jeste li znali da je velik dio sladoleda zapravo zrak? Postoji više od 2000 godina, a kornet su izumili da spriječe krađu čašica u kojima se sladoled prije posluživao
Najčudniji sladoled ima okus kiselih krastavaca i češnjaka
Prije više od 2000 godina rimski car Neron poslao je robove na planinu da mu donesu snijeg i led. To je pomiješao sa sokom, medom i voćem te dobio - sladoled.
Novotarije poput sladoleda na štapiću i sladolednih pločica uvedene su 20-ih godina prošlog stoljeća. Iako se ova poslastica obično veže uz djecu, odrasli danas pojedu gotovo polovinu svih ledenih slastica. A za to treba uložiti i dosta truda. Da “riješite” samo jednu kuglicu, treba oko 50 lizova.
Među najčudnijim napravljenim okusima su češnjak i kiseli krastavci. Slastičar iz Belog Manastira napravio je sladoled od rakije, samo za odrasle. Prijašnjih godina prodavao je okuse sira i kokica.
Kornet spriječio krađe
Iako se tvrdi da je kornet izumljen 1904. na svjetskom sajmu u St. Louisu, čini se da ih je pretekao prodavač sladoleda iz New Yorka. Nerviralo ga je što su mu kupci često krali čaše u kojima je posluživao desert, pa je 1896. smislio kornet. Svoju ideju je patentirao 1903., a postala je popularna sljedeće godine na spomenutom sajmu.
Sladoled uzrokuje glavobolju
Kad hladan sladoled dotakne nepce, potakne živce koji kontroliraju cirkulaciju krvnih žila u mozgu. One se naglo prošire, što izaziva bol, takozvani “brain freeze” (smrzavanje mozga). To se događa kad jedemo brzo. Bol se može, nasreću, vrlo lako spriječiti. Jednostavno - u sladoledu uživajte sporije.
Jeste li znali da je velik dio sladoleda zrak? Inače bi bio pretvrd.