Obavijesti

Junior

Komentari 0

Popularni ekstremni sport se razvio iz drevnog rituala

Popularni ekstremni sport se razvio iz drevnog rituala
4

Bungee jumping, danas poznati ekstremni sport, nastao je iz jednog rituala zvanog N’gol, u džunglama Vanuatu, na južnim obalama otoka Pentekost, Novi Zeland

VIDEO

Riječ bungee na engleskom se koristi kao izraz za gumicu ili za elastični pojas – tkaninu pokrivenu gumenim kablom s kukama na krajevima. 

Bungee jumping, danas poznati ekstremni sport, nastao je iz jednog rituala zvanog N’gol, u džunglama Vanuatu, na južnim obalama otoka Pentekost, Novi Zeland.

Nastao je prije više stotina godina (neki kažu i tisuću), prema legendi po kojoj je jedna žena pobjegla od svojeg okrutnog muža Tamale. On ju je našao kako se krije na visokom drvetu pa se počeo penjati za njom. Žena je skočila, a Tamal je skočio za njom, vezavši lijanu oko zglobova, piše skole.hr.

Tijekom godina, taj se ritual proširio. Muškarci i dječaci, neki i od sedam godina starosti, penjali su se na visine i skakali s platforme pokazujući snagu i zrelost. Danas samo ograničen broj ljudi može prisustvovati ovom jedinstvenom obredu. Postoje određeni datumi svake godine na koje se N’gol izvodi.

Preteča Bungee jumpingu je Land diving, gdje muškarci skaču s drvenog tornja visine oko 20-30 metara, samo s vinovom lozom omotanom oko noge. Land Diving se radi bez ikakve sigurnosne opreme, a domaći su ga uspjeli pretvoriti u pravu turističku atrakciju.

Prve moderne bungee skokove izveli su 1. travnja 1979. članovi Oxford University Dangerous Sports Cluba, s Clifton Suspension mosta u Bristolu, s visine od 76 metara. Tek kad se 1987. godine Britanac A. J. Hackett popeo na Eiffelov toranj i izveo s njega bungee skok, sport je stekao svjetsku slavu. 



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode