Junior

Komentari 0

Prstaš ima jedan duži prst kojim kucka po drveću tražeći hranu

Prstaš ima jedan duži prst kojim kucka po drveću tražeći hranu

Madagaskarski prstaš ima duži srednji prst kojim kucka po drvetu da provjeri da li je šuplje. Ako je, potrga koru i iz njega izvlači ličinke koje su mu najdraža hrana

Madagaskarski prstaš ili aye-aye rijetka je vrsta primata koji je aktivan samo noću i zato ima prilično velike oči.

Danju spava u gnijezdu na drveću. Kreće se uglavnom skačući s grane na granu. 

Specifičan je po srednjem prstu koji je duži od ostalih. Njime kucka po drveću i traži ono koje je šuplje ispod kore jer se tu skrivaju ličinke, njegova omiljena hrana.

Kad nađe dobro drvo, zubima kida koru, gura prst u rupu i izvlači ličinke. Osim njih, jede i orahe, nektar, voće, gljive i slično. 

Ove životinjice u potragu za hranom idu uglavnom same, rijetko idu u paru. 

Najčešće borave u kišnim šumama, i to samo na Madagaskaru. 

Narastu do 45 centimetara, a rep im može biti dulji od pola metra. Teški su oko tri kilograma.

Mužjaci i ženke svoje mladunce podižu u paru, a dobivaju ih svake dvije godine. 

Žive više od 25 godina.