Obavijesti

Junior

Komentari 0

Razvoj telefona: Znate li kako smo dobili pametne telefone?

Razvoj telefona: Znate li kako smo dobili pametne telefone?
5

Danas ne možemo bez telefona, odnosno mobitela, koji osim prijenosa glasa omogućava i prijenos slike te komunikaciju putem interneta. No kako je sve počelo?

VIDEO

Čovjek je oduvijek nastojao govor prenijeti na daljinu. No do realizacije je morao pričekati 19. stoljeće i Alexandera Grahama Bella, koji je uređaj za prijenos glasa izumio 1876. i tako svijet uveo u novu tehnološku eru. 

Njegov cilj bio je poboljšati telegraf. No pritom je otkrio mikrofon, odnosno način da glas pretvara u električni signal koji se prenosio putem kabela i ponovno pretvarao u glas i tako je nastao prvi telefon. Prvu rečenicu telefonom Bell je uputio svom pomoćniku: “Gospodine Watson, dođite ovamo, trebam vas”.

Ubrzo je uspostavio i dvosmjernu glasovnu vezu na dionici dugoj 16 kilometara. Za razliku od sitnih džepnih uređaja kakve danas poznajemo, nekoć su telefoni bili velike kutije koje su stajale na stolu ili visjele na zidu u bogatijim kućama. Na prvim telefonima mikrofon i slušalica bili su odvojeni. 
Šest godina nakon pojave prvog telefona u Americi, 7. siječnja 1881., proradila je i prva telefonska veza u Zagrebu. 

Ubrzo su otvorene centrale za prespajanje poziva, koji su se isprva prespajali ručno, kad bi netko nazvao. Danas se komunikacija s drugim dijelovima svijeta ostvaruje putem satelita i interneta, a istodobno lete milijuni poziva.

Prvi telefoni

Prve telefone imali su samo u bogatim domovima. Kupovali su ih u paru jer se samo tako moglo međusobno razgovarati. Nije bilo centrala. Klasični crni plastični telefoni s kružnim brojčanikom bili su popularni do 1960. Nakon njih dolaze telefoni s tonskim tipkama na dodir.

Era mobitela

Motorola je krajem ‘80-ih lansirala mobitele za poslovne ljude i od tada ih je sve više. Da bi bili što praktičniji, mobitele su smanjivali, pa su postali i preklopni. Danas su smartphonei opet veliki. Istodobno s razvojem mobitela popularni su postali bežični kućni telefoni na baterije koji s bazom nisu bili spojeni žicom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume