Obavijesti

Junior

Komentari 0

Reli Pariz-Dakar: Vozi se po pustinji, uspjeh je doći na cilj

Reli Pariz-Dakar:  Vozi se po pustinji,  uspjeh je doći na cilj
1

Svi zaljubljenici u motocikle, automobile i kamione dobro znaju za utrku Reli Dakar, poznatiju pod imenom Reli Pariz - Dakar. Prva takva utrka održana je 1978. godine

VIDEO

Svi zaljubljenici u motocikle, automobile i kamione dobro znaju za utrku Reli Dakar, poznatiju pod imenom Reli Pariz - Dakar. Prva takva utrka održana je 1978. godine i tradicionalno se vozi svake godine od nekog europskoga grada do Dakra, glavnoga grada Senegala. Dugo je godina polazak bio iz Pariza. Od 1995. godine mijenjali su se smjerovi relija, ali se Dakar kao cilj ili jedna od stanica zadržao cijelo vrijeme relija.

Kako se velik dio utrke vozi po teškom terenu, kroz pustinju, uspjeh je završiti utrku i doći do cilja.

Pobjednici uza sebe imaju dobru ekipu i jako bogate sponzore. To je najteže natjecanje motocikala, automobila te lakših i težih kamiona.

Vozač Thierry Sabine jednom se izgubio u Libijskoj pustinji na motoru. Poslije povratka u Francusku životna želja mu je bila sa što više ljudi podijeliti svoje neobično iskustvo. Tako je pod motom “Izazov za one koji krenu, san za one koji ostanu” nastao Reli Pariz - Dakar. U prvoj utrci s trga Trocadero u Parizu krenulo je 80 automobila, 90 motocikala i 12 kamiona. Broj posjetitelja i sudionika utrke rasli su iz godine u godinu.

Prva i jedina žena koja je 2001. godine pobijedila na reliju je Jutta Kleinschmidt. Dakarski reli nije se održao samo jedanput, i to 2008. godine zbog sigurnosti. U terorističkom napadu godinu prije ubijena su četiri francuska turista, a teroristi su zaprijetili utrci te sudionike i organizatore nazvali otpadnicima i nevjernicima.

Utrka je otvorena za sve vozače avanturiste i nosi poruku o prijateljstvu među ljudima, no često je kritizirana jer je opasna.

Poginula 24 natjecatelja

Koliko je Reli Pariz - Dakar opasan govori i iskustvo odličnog vozača Thierryja Sabinea koji se izgubio u libijskoj pustinji tijekom utrke. Najviše negativnih kritika na račun relija dolazi zbog zastrašujućeg broja smrtnih slučajeva. U trideset godina relija poginuli su 24 natjecatelja i 38 gledatelja, prolaznika, djece, novinara, mehaničara i policajaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana