Obavijesti

Junior

Komentari 0

Rubikova kocka: Hrvatski rekorder ju složi za 8,85 sekundi

Rubikova kocka: Hrvatski rekorder ju složi za 8,85 sekundi
2

Ovu turbozabavnu i nimalo jednostavnu 3D slagalicu napravio je mađarski kipar i arhitekt Erno Rubik još 1974. godine. Nije imao pojma da će postati hit

VIDEO

Ovu turbozabavnu i nimalo jednostavnu 3D slagalicu napravio je mađarski kipar i arhitekt Erno Rubik još 1974. godine. Otprilike kad su vaši roditelji tek rođeni. 

Nije tad imao pojma da će njegova igračka zaluditi milijune i postati najpopularnija na svijetu. Kad ju je izumio, zvala se Magična kocka. Postala je megapopularna kad je 1980. Rubik prodao licenciju za masovnu proizvodnju svoje igračke njemačkim biznismenima. 
Kocka u originalu ima na svakoj strani devet polja, a cilj je složiti sve boje odjednom. 

Poslije je napravljeno još mnogo verzija ove igračke. Svjetski rekorder u slaganju je Nizozemac Mats Valk. Lani je sastavio kocku za 5,5 sekundi. Jedini brži od njega je robot Cubestormer, koji je to uspio u 3,2 sekunde. Natjecanje u slaganju Rubikove kocke je svake godine.

Alex je najbrži Hrvat

Hrvatski rekorder je Alex Drvenkar (21) iz Čakovca. Kocku složi za 8,85 sekundi.

- Kad sam je prvi put vidio, osjetio sam neku čudnu vezu. Donijela ju je prijateljica u školu prije pet godina i od tada vježbam cijele dana - kaže Alex. Ima 30-ak dobro podmazanih kocaka.

Ovisni o kocki

Mnogi nisu znali složiti kocku, pa je 1980. u Velikoj Britaniji osnovan klub Kubaholičari. Tamo su dolazili ovisnici koji su, slažući kocku bez prestanka, ozljeđivali palac ili zglob. Ima čak 43 trilijuna načina na koje se može složiti kocka, a profesionalci znaju oko 500.

Okrugli nasljednik

Rubik 360 sastoji se od tri prozirne kugle u kojima je šest šarenih kuglica. Cilj je kuglice kroz rupice u unutrašnjosti dovesti do vanjskih udubljenja iste boje. Ima samo jedno rješenje, ali nije nimalo jednostavno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući