Obavijesti

Junior

Komentari 0

Silicijska dolina sinonim je za tehnološki razvoj i napredak

Silicijska dolina sinonim je za tehnološki razvoj i napredak
4

Iako je engleski naziv “Silicon valley”, to nikako ne znači silikonska dolina nego silicijska (prema kemijskom elementu siliciju). Tu su se razvili Google i Facebook

VIDEO

Mjesto na kojem su s radom počele gotovo sve američke informatičke tvrtke, poput Microsofta, Applea, Googlea i Facebooka. Raj u kojem su izumili iPad, tablet, iPhone i igraće konzole zove se Silicijska dolina (Silicon Valley). Nalazi se u SAD-u, u Južnoj Kaliforniji, kraj San Francisca. Sjedište je San Jose, najveći grad te doline, u kojoj je smješteno još 29 gradova. U San Joseu je registrirano više od 4000 izuma, po čemu je prvi u SAD-u. Od 20 najinovativnijih gradova SAD-a deset ih je u toj dolini. Ona je sinonim za tehnološki napredak.

Naglo se počela razvijati početkom 20. stoljeća. Prve djelatnosti koje su se razvijale u dolini su bile vojna, televizijska i radioindustrija. Američka vojska ondje je imala laboratorije za istraživanja i razvoj novih tehnologija. Pojavom kompjutora naziv doline postao je sinonim za “high-tech” bazene u kojima se nalaze sjedišta i proizvodni pogoni mnogih proizvođača računala i visoke tehnologije. Slična sjedišta razvila su se i drugdje u svijetu, ali Silicijska dolina je do danas ostala glavna.  

Amerikanci se hvale da je dolina najpoželjnija na svijetu za rad i život. Dolaze im mladi informatičari iz cijelog svijeta. Osim Stanforda, ondje je još šest sveučilišta. 

Prije 1971. godine zvala se Dolina radosti srca zbog mnogih voćnjaka

Naziv je dobila po silicijskom čipu, koji je ondje izumljen, a tako ju je nazvao novinar Don Hoefler 1971. Tvrtke koje se bave računalima počele su zamjenjivati voćnjake. Zbog njih se prije zvala Dolina radosti srca.

Google i Facebook promijenili svijet

Facebook je Mark Zuckerberg osnovao prije sedam godina, a danas ima više od milijardu korisnika. Svaki dan se na toj mreži objavi više od 14 milijuna fotografija. Tražilica Google s radom je počela 2007. godine, a i nju su, kao i Facebook, osnovali studenti Larry Page i Sergey Brin.

Steve Jobs je tu pronašao inspiraciju

Dolina je prepoznatljiva po hardverskim, softverskim i internetskim inovacijama. Najbolji istraživači iz Xeroxovih laboratorija izumili su laserski pisač, internet..., a njih su iskoristile tvrtke poput Applea i Microsofta. Priča se da je Steve Jobs, osnivač Applea, prvi put vidio grafičko korisničko sučelje Macintosha u Xeroxovim prostorijama te ga kopirao. 

Što su htjeli reći?
Sinonim - različite riječi koje imaju djelomično ili potpuno isto značenje (magarac - kenjac - tovar)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni