Junior

Komentari 0

Sinkronizirano plivanje: Ples, gimnastika i plivanje

Sinkronizirano plivanje: Ples, gimnastika i plivanje

Ako volite ples, gimnastiku i vodu, ovo je pravi sport za vas. Vodeni balet zahtijeva usklađenost plivačica, izdržljivost i smisao za ritam

Ovaj olimpijski sport naziva se i plesom na vodi. Sadrži elemente plivanja, plesa i gimnastike. Iako je dopušten nastup i muškarcima, uglavnom se smatra ženskim sportom. Natjecateljice uz glazbu po izboru izvode originalne koreografije u bazenu i trude se teške pokrete u vodi izvesti što lakše i što ujednačenije. Suci ocjenjuju dojam i tehničku vrijednost koreografija. 

Plivačice se mogu natjecati u solo disciplini (jedna plivačica), duetu (dvije), timu (od četiri do osam plivačica) i kombinaciji. Sinkronizirano plivanje se u Hrvatskoj počelo razvijati u devedesetim godinama prošlog stoljeća, a danas postoji sedam klubova - četiri zagrebačka te po jedan u Splitu, Rijeci i Solinu. Rijeka će 2015. biti domaćin Europskog prvenstva. Sinkronizirano plivanje je zahtjevan sport. Morate biti izdržljivi i imati osjećaj za ritam. Kako se dio figura izvodi s glavom ispod vode, potrebno je znati i zadržati dah.

Treninzi se održavaju u vodi i izvan vode. Dopušteno je biti iznad vode 10 sekundi, ali dno bazena tijekom izvođenja koreografije ne smije se uopće dodirnuti. To kontroliraju brojne podvodne kamere.

Za plivačice iznad 6 godina

Želite li baviti ovim lijepim sportom morate imati barem 6 godina, znati dobro plivati i ne bojati se vode. Prođete li testiranje u klubu, možete početi s treninzima. Naučiti držati dah, ritam...

Glazba svira i ispod vode

Kako im voda ne bi ulazila u nos dok izvode pokrete s glavama pod vodom, plivačice imaju kvačice za nos. Pod vodom su i zvučnici kako bi čule glazbu ispod vode jednako kao i iznad vode.