Obavijesti

Junior

Komentari 0

Osmijeh na licu je najbolji lijek za sve probleme

Osmijeh na licu je najbolji lijek za sve probleme
3

Smijeh zahtijeva rad 15 mišića lica. U odrasloj dobi smijemo se oko 17 puta dnevno, a najmlađi to čine oko 300 puta dnevno. Žene se češće smiju muškarcima

VIDEO

Diljem svijeta danas se obilježava se svjetski dan smijeha. Utemeljio ga je doktor Madan Kataria 1998. godine.

Smijeh zahtijeva rad 15 mišića lica. U odrasloj dobi smijemo se oko 17 puta dnevno, a najmlađi to čine oko 300 puta dnevno. Žene se češće smiju muškarcima, nego muškarci ženama. Osim što se osjećamo bolje, smijehom se rasterećujemo stresa, umanjujemo depresiju i anksioznost te jačamo svoj imunitet, piše skole.hr.

Istraživanja su pokazala kako su  Židovi najveći šaljivci, a Japanci ponajmanje zabavni jer skoro uopće nemaju nacionalnih viceva!

Smijeh i životinje

Znanstvenici već stoljećima znaju da veliki majmuni, poput čimpanzi, iskazuju nešto slično ljudskom smijehu. Široko otvore usta, pokažu zube, povlače kutove usana i glasaju se bučnim glasovima koji sliče smijehu. Čimpanze se smiju u situacijama koje bi vjerojatno izazvale ljudski smijeh, u igri ili kad se škakljaju. No, možda se smijeh razvio čak i prije pojave primata.

Kad škakljaju štakore, glasovi koje ispuštaju mogu se shvatiti kao smijeh. Mladi štakori ispuštaju kratke, visokofrekventne glasove kad se u igri guraju i prevrću. “Smiju se” mnogo češće od odraslih štakora – što bi se podudaralo s ljudskim ponašanjem: odrasli se smiju manje od djece i manje su škakljivi od djece.

Smijeh i škakljanje

Fascinantan primjer veze između igre i druženja jest škakljanje. Već u ranom djetinjstvu roditelji škakljaju svoje bebe da bi ih nasmijali ili izazvali bilo kakav izraz ugode. Premda postoji nekolicina neškakljive djece i odraslih, kod većine škakljanje izaziva smijeh. Zanimljivo je da nećemo izazvati smijeh ako sami sebe škakljamo, samo ako nas drugi škakljaju.

Kako se smijete?

Smijeh zapravo mnogo govori o osobi kao takvoj, jer postoje mnoge vrste smijeha, pa tako i svaka vrsta smijeha ima svoje vlastito značenje.

Npr. grohotnim smijehom se često privlači pozornost (a ponekad je i znak nekog lakšeg oblika duševne bolesti), cerekanje, slično kokodakanju, znači uživanje u tuđoj nevolji, a smijeh onih koji sebe smatraju superiornima će u većini slučajeva sličiti roktanju, oni koji se smiju iz trbuha pretežno su prijateljski raspoloženi, dok su oni koji se podsmjehuju vrlo nezreli i bezosjećajni, a sebi u bradu smiju se obzirne, ali povučene osobe

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana