Obavijesti

Junior

Komentari 1

Španjolci se obožvaju gađati rajčicama

Španjolci se obožvaju gađati rajčicama
7

Tisuće stanovnika Bunola, malog mjesta pokraj Valencije, posljednje srijede u kolovozu upušta se najzabavniju i najsočniju borbu na svijetu

VIDEO

Španjolska nije poznata samo po borbi bikova, nego i po neobičnoj tradiciji gađanja rajčicama (španjolski: La Tomatina).

Tisuće stanovnika Bunola, malog mjesta pokraj Valencije, posljednje srijede u kolovozu upušta se najzabavniju i najsočniju borbu na svijetu.

Smatra se da "La Tomatina" potječe s kraja 19. stoljeća te da se u današnjem obliku održava od 1944. ili 1945. godine, s time da je za vrijeme Francove diktature bila zabranjena, pa nastavljena 1970. 

Nitko ne zna kako je točno ovaj običaj nastao. Među mogućim razlozima navodi se svađa razljućenog kupca i prodavača u mjesnoj trgovini, odnosno svadljivih učenika u školskoj kantini koje su završile nabacivanjem onim što im se našlo pri ruci, rajčicama. Neki smatraju da je običaj rođen nakon što su nezadovoljni mještani trulim rajčicama nagradili jednog od svojih gradonačelnika ili možda nekog zabavljača, dok su drugi uvjereni da je sve započelo za vrijeme lokalnog karnevala.

Pravila "La Tomatine"

Nakon što netko uspješno odradi postavljeni zadatak, u 11 sati pucanj iz vodenog topa oglašava početak borbe, koja se održava na glavnom trgu ispunjenom tonama zrelih crvenih plodova koji se od ranih jutarnjih sati iz okolice dovoze kamionima. 

Osnovni je cilj pogoditi sa što više rajčica što više ljudi. 

Borba se odvija po nekoliko unaprijed utvrđenih i strogih pravila i traje točno 60 minuta. Tako sudionici nipošto ne smiju bacati cijele rajčice, već ih moraju prethodno zgnječiti, ne smiju pri sebi imati ništa čime mogu ozlijediti protivnike, primjerice boce i čaše te ni pod koju cijenu ne smiju trgati odjeću sa svojih protivnika. K tome, nakon što zvuk topa označi kraj pod prijetnjom policijske intervencije ne smiju više zgnječiti i baciti ni jednu jedinu rajčicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode