Od iste vrste čokolade lijevaju se “table” čokolade i praline. U križevačkoj čokolateriji Hedona proizvode samo najfinije delicije
Sunčica, Natalija, Zdravka i Miljenko rade fine čokolade
Za izradu svake slatke praline (čokoladni bombon) potrebne su vješte ruke čokolatijera, a samo je vrhunska čokolada dovoljno dobra da postane pralina. Najprije se topljena čokolada lijeva u kalupiće koji se potom iscijede kako bi u njima ostao tanki sloj.
Marijan Sušenj/PIXSELLNekad se miješala ručno, a danas čokoladu miješaju strojevi i to od kakao maslaca, kakao praha i šećera. Kalupi se potom brzo moraju ostaviti 15 minuta u zamrzivaču, pa tako nastaje vanjski čokoladni “oklop”.
Najčudesniji dio izrade pralina je miješanje punjenja - od jagode, naranče, keksa, lješnjaka, pistacija, kokosa, vanilije, meda, badema... Mogu se i ukrasiti raznim dodacima.
Marijan Sušenj/PIXSELLU Križevcima svi znaju za čokolateriju Hedona, koja osim pralina proizvodi vrlo ukusne čokolade s posipom od lješnjaka ili brusnica. Pravljenje pralina vrlo je “pipkav” posao, kažu njeni tvorci, pa iz Hedonine tvornice slatkih snova dnevno “iskoči” oko 900 pralina, a ako prave čokolade, nastane ih oko 400 komada na dan.
Praline je izmislio francuski kuhar
Za miješanje prave čokolade - tamne, mliječne i bijele - postoje posebni strojevi. Temperatura čokolade uvijek mora biti ista. Miješa se satima. Iako su praline izvorno iz Belgije, prvi ih je napravio kuhar francuskog maršala du Plessis-Praslina.