Obavijesti

Junior

Komentari 0

Susret s Plutonom: Istražimo još neistraženi planet!

Susret s Plutonom: Istražimo još neistraženi planet!
17

Svijet s nestrpljenjem očekuje da letjelica New Horizons završi putovanje 14. srpnja i donese odgovore na pitanja o tome kako se sunčev sustav razvio

VIDEO

Jason Silva iz National Geographic Channelove hit emisije “Brain Games”, bit će voditelj jednosatne specijalne emisije koja nudi jedinstven doživljaj putovanja u svemir za koje je bilo potrebno 9 godina, 700 milijuna dolara i preko 4 milijarde prijeđenih kilometara. 

National Geographic Channel prati vrhunske znanstvenike iz laboratorija primijenjene fizike “John Hopkins” koji surađuju sa NASA-om na povijesnom putovanju sve do ruba našeg Sunčevog sustava kako bi po prvi puta snimili slikovni zapis Plutona, tog “patuljastog planeta”, toliko misterioznog i neistraženog. Čak nam ni moćne leće Hubbleovog teleskopa ne mogu otkriti kako doista izgleda. Pluton bi mogao biti ključ za otkrivanje tajni naše galaksije!  

Svijet s velikim nestrpljenjem očekuje da vrhunski napredna letjelica New Horizons završi svoje putovanje 14. srpnja i donese odgovore na neka najvažnija pitanja o tome kako se sunčev sustav razvio i naposljetku, kako je nastala naša planeta.

Premijerom 14. srpnja u 21:55,  specijal “Susret s Plutonom”  detaljno prati ovaj ambiciozni projekt od početka do kraja te nas uvodi u posljednje sate putovanja koje traje već devet godina. 

Tijekom 2006. New Horizons odletio je na raketi sa rta Canaveral na Floridi kako bi započeo svoje putovanje od 4 milijarde kilometara.

Jureći kroz svemir brže od bilo kojeg predmeta konstruiranog od strane čovjeka te leteći oslobođeno od zemljine gravitacije, New Horizons odletio je dalje od Marsa pokraj velikih divova poput Jupitera, prema svom cilju, prema planeti veličine  Aljaske... 

14. srpnja 2015. kad letjelica stigne do Plutona, projurit će oko njega brzinom od 14 kilometara u sekundi, bez zaustavljanja. Let oko Plutona trajati će manje od 2 sata te će za to vrijeme letjelica moći snimiti Pluton, ucrtati površinu, analizirati atmosferu, i ispitati geološke karakteristike površine. Pri brzini kojom New Horizons putuje, i najmanja greška u računanju mogla bi prouzročiti katastrofalne poslijedice, no znastvenici se nadaju će misija biti uspješno izvršena.

Vođa misije Dr. Alan Stern, veteran NASA-inih misija, komentira: “Većina članova ovog tima radilo je na ovom projektu veći dio svojih karijera. Kada uložite toliko truda i vremena u projekt, ogromno je uzbuđenje biti na Plutonovom pragu” 

Signalima koji putuju između letjelice i tima na Zemlji potrebno je 4 i pola sata da prijeđu put od 4 milijarde kilometara, što znači da će nakon mnogih godina preciznih priprema, letjelica New Horizons izvršiti svoju poslijednju zadaću – snimiti dosad neviđene fotografije “patuljastog planeta”.

Dok New Horizons šalje podatke na zemlju, Jason Silva pomaže gledateljima da shvate sva događanja, objašnjavajući proces cijelokupne misije kao i korijene naše fascinacije Plutonom; 

Kada smo ga prvi put otkrili? 

Zašto je Walt Disney bio toliko inspiriran planetom da je po njemu nazvao jednog od svojih najpoznatijih likova? 

Zašto je Međunarodna Astronomska zajednica odlučila Plutonu oduzeti status planeta - i zašto je mnoge to uzrujalo? 

Iako je završetak i sveopći uspijeh misije New Horizonsa još uvijek nepoznat, MISIJA PLUTON jedan je  od NASA- inih najizazovnijih, najambicioznijih i najrizičnijih pothvata do danas, čime je NASA jasno dala do znanja kolika je važnost Plutona za daljnja istraživanja svemira.

“Sustret s Plutonom” producira Bigger Bang Communications za National Gographic Channel,  izvršni producent specijala je  Iain Riddick. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu