Obavijesti

Junior

Komentari 0

Windsurf: Treba vam daska, strpljenje i dobar vjetar

Windsurf: Treba vam daska, strpljenje i dobar vjetar
3

Surferi obožavaju vjetar maestral. Jedrenje na dasci može se svladati već za šest sati

VIDEO

Nema vjetra na koji se ne može jedriti, moto je pravih surfera, pa zato “skaču” na dasku kad god im se pruži prilika, na moru ili jezeru. Jedrenje na dasci je Olimpijski sport. Na dasci se stoji s obje noge, a pokreće je vjetar koji nadima jedro. Postavljeno je na jarbolu, a windsurfer njime upravlja držeći se za boom. Čini se kako je potrebna velika snaga da se upravlja velikim jedrom, no zapravo windsurfing je vrlo lagan sport kad se pravilno svlada tehnika. 

Naučiti samostalno jedriti može se već za šest sati, otkrivaju nam Tomislav Galić i Goran Božić, instruktori u KJD Zagreb na zagrebačkom Jarunu, a klinci i klinceze mogu se upisati već sa sedam godina ili kad nauče plivati. 
Padovi u vodu su normalni, no Nino Nogić (14), koji windsurfing trenira već dvije godine za klasu BicTechno, kaže kako su mu padovi sve rjeđi.


- Kod surfanja najviše volim što se osjećam slobodno te ne ovisim o benzinu i motorima, a snagu ti daje majka priroda - kaže Nino, kojemu je cilj ploviti što brže. 
Postoji i razlika u surfanju na jezeru i na moru. Zato kaže kako često treniraju na Jadranu jer tamo jače puše. 


- Moramo uvijek provjeriti prognozu pa odemo tamo gdje su najjači vjetrovi toga dana - kaže Nino koji ističe da nije prepreka ni hladnije more, ali onda se mora nositi neoprensko odijelo.

Na moru i na jezeru

Nakon brojnih treninga na zagrebačkom Jarunu Nino i njegovi treneri odu s daskama i jedrima do mora kako bi uhvatili jači vjetar.

Samo se nagni naprijed

Jedrom se upravlja držeći se za boom. Nekad se surfer zakači kukom za njega koja je pričvršćena na pojas pa si olakša posao.

Sklopiva oprema

Daska je manja što je surfer vještiji, dok je jedro manje ili veće ovisno o vjetru. Jarbol se preklapa u dva dijela, a jedro mota i pakira u torbu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...
UĆI ĆE U POVIJEST

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...

Nemo i pjesma 'The Code' odnijeli su Eurosong u Švicarsku, a Baby Lasagna završio je drugi! No, osim odličnih rezultata za Hrvatsku, ovaj ćemo Eurosong pamtiti i po brojnim skandalima...
Kućni broj ima značenje: Evo koje dobre stvari vam donosi
IZRAČUNAJTE GA

Kućni broj ima značenje: Evo koje dobre stvari vam donosi

Da biste otkrili svoj broj, trebate ga svesti na jednoznamenkasti, pa tako ako živite na broju 63, jednostavno zbrojite znamenke 6 i 3 te ćete dobiti konačan broj 9