Obavijesti

Junior

Komentari 0

Životinje arhitekti sami su izgradii nevjerojatne građevine

Životinje arhitekti sami su izgradii nevjerojatne građevine
4

Domovi nekih životinja često su puno veći od njih sami, a grade ih danima i stotine puta se vraćaju po materijal. U odnosu na svoju veličinu, najveće 'kuće' grade mravi

VIDEO

Životinje grade domove iz istog razloga kao i ljudi, da bi se zaštitile od grabežljivaca i da bi bile sigurne od vjetra, hladnoće, kiše, ali i da bi imale gdje podizati potomke. Pčele projektiraju precizne košnice, lisice kopaju brlog, a medvjedi grade privremene jazbine za zimski san.

Neke životinje ne napuštaju svoj dom cijeloga života. Alati za gradnju su im kljunovi, kandže, noge i krila. Životinje 'arhitekti' ulažu mnogo vremena i energije u gradnju te stotine puta dovlače materijal. Koriste se svim vrstama građevinskog materijala iz okoliša - lišćem, grančicama, travkama, kamenčićima, ali i vlastitim perjem ili krznom. 

Ptice svoja gnijezda 'cementiraju' blatom, travama, pijeskom i ostacima kukaca koje povezuju izlučevinama kao što je slina. 

Domovi su često puno veći od životinja koje u njima žive.

'Dvorac' termita

Građevine termita su najviše s obzirom na njihovu veličinu. Termitnjaci nalik na bajkovite dvorce mogu biti široki 12 metara i viši od sedam.

Australski pauci imaju mrežu dugu 600 metara

Pauci u Australiji zajedno su izgradili divovsku mrežu zbog obilja kukaca u prirodi. Proteže se na oko 600 metara. Zahvaljujući njenoj veličini, love puno više kukaca za jesti.

Dabrovi brane grade godinama

Dabrovi su pravi majstori. Granama oblikuju polukružne brane da zaustave riječni tok i stvore jezerce u kojem lakše love ribu.

Ptice tkalci

Parovi ptica tkalaca udružuju snage i grade sobu do sobe, odnosno gnijezdo do gnijezda. Konačni rezultat su divovska gnijezda široka do osam metara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima
OVO SVI TREBAJU ZNATI

Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima

Bonton je kodeks ponašanja, skup (vrlo varijabilnih) pravila koja određuju kako se trebamo ponašati, barem teoretski, kako ne bismo svojim ponašanjem uvrijedili druge ljude