Obavijesti

Komentari 0

Koliko električne energije troši vaš klima uređaj?

Koliko električne energije troši vaš klima uređaj?
3

Klima uređaji spadaju među najveće potrošače električne energije u Europi. Upravo je zato na snagu stupila ErP regulativa koja ograničava plasman neefikasnih uređaja na tržišta EU.

Klima uređaji spadaju među najveće potrošače električne energije u Europi. Upravo je zato na snagu stupila ErP regulativa (Energy related Products) koja ograničava plasman neefikasnih uređaja na tržišta Europske unije. Od ove godine, na snazi je nova klasifikacija za klima uređaje koju prati uvođenje energetskih klasa A+++, A++ i A+, dok će uvoz uređaja energetske klase niže od C u hlađenju i A u grijanju bit zabranjen.

U takvoj su situaciji u velikoj prednosti klima uređaja japanskih proizvođača Mitsubishi Electric i Toshiba, pošto je riječ o modelima najvišeg stupnja energetske efikasnosti. Prilikom odabira klima uređaja obratite pozornost na potrošnju električne energije koji su deklarirani kroz SCOP i SEER koeficijente, koji vam govore koliko su energetski učinkoviti klima uređaji. Što su ti koeficijenti viši, niži je utrošak električne energije. Uz to, na svakoj je naljepnici istaknut izračun potrošnje kWh ako klima uređaj radi 350 sati u hlađenju i 1400 sati u grijanju. Zahvaljujući konkretno iskazanoj potrošnji, lako je moguće izračunati koliko je efikasniji klima uređaj jeftiniji u eksploataciji, odnosno koliko će manje struje utrošiti u svome radu.

Što to znači u praksi? Jeftiniji inverterski modeli klima uređaja koji su klasificirani u A energetskom razredu (u hlađenju i u grijanju), te postižu SEER 5,3 i SCOP 3,4. U hlađenju za 350 sati rada potroši 230 kWh, dok mu za 1400 sati grijanja treba 1647 kWh.

S druge strane, top model Mitsubishi Electrica, Kirigamine FH spada u A+++ razred, postiže SEER 8,9 i SCOP 5,1 te u hlađenju u istim uvjetima troši svega 138 kWh, dok mu je za grijanje potrebno 986 kW, odnosno čak 661 kWh manje nego u slučaju manje učinkovitog modela. Prebacite li to u novac, lako dolazimo do izračuna da je samo kroz uštedu u potrošnji električne energije moguće uštedjeti 750 kuna godišnje.

Za više informacija, posjetite portal www.klimatizacija.hr