Obavijesti

Kolumne

Roditelji, evo što učiniti kad vaše dijete ne želi ići u školu

Roditelji, evo što učiniti kad vaše dijete ne želi ići u školu
1

Bliži se vrijeme povratka u školske klupe... Tek što smo kupili sve knjige i bilježnice, obnovili garderobu i povećali minus na svim karticama javlja se još jedan problem koji nismo očekivali - naše dijete ne želi ići u školu.

VIDEO

Bliži se vrijeme povratka u školske klupe, a s njime i problemi vezani uz školu. Tek što smo kupili sve knjige i bilježnice, obnovili garderobu i povećali minus na svim računima i karticama javlja se još jedan problem koji nismo očekivali - naše dijete ne želi ići u školu.

Kako se postaviti u situaciji kada dijete ne želi ići u školu i kako mu pomoći?

Škola je mjesto gdje vaše dijete postavlja akademske temelje za svoj život koji su sve važniji u današnje vrijeme. Osim toga u školi razvija i mnoge društveno korisne vještine poput vještina pregovaranja, rješavanja problema, organizacije i odnosa s drugim ljudima.

Kada vaše dijete konstantno ponavlja da ne voli ići u školu to može prerasti u mnogo veći problem ako se ne postavimo na pravi način.

Nimalno nevažan faktor djeci je i školska oprema čiji najveći izbor po super cijenama možete potražiti u Konzumovom školskom katalogu online, a možete naručiti i dostavu na kućna vrata. Kada samo odabere torbu, pernicu i bilježnice, dijete će biti zadovoljnije i opuštenije. 

Sagledajte društveni aspekt škole i shvatite zašto je važan

Mnogo važniji od same edukacije je upravo društveni aspekt škole i način na koji on utječe na dijete. Ide li vaše dijete u školu s veseljem ili sa strahom?

Ponekad druga djeca mogu biti nemilosrdna i mogu povrijediti osjećaje vašeg djeteta. U takvoj situaciji naš zadatak kao roditelja je prepoznati to kod svog djeteta i razgovarati s njim. Pokušajte razgovarati s djetetom i analizirati svaku od problematičnih situacija. Imajte razumijevanja za probleme koje dijete ima i nemojte ih shvaćati olako. Da bi se vaše dijete osjećalo loše drugo dijete ne mora prema njemu biti nasilno. U takvim situacijama od velike pomoći može biti razgovor. Analizirajte takve situacije i savjetujte dijete kako se postaviti.

Ako je drugo dijete nasilno prema vašem djetetu to svakako treba prijaviti učiteljima. Objasnite djetetu da ne smije tolerirati nasilje i da svako nasilje prijavi učiteljima. Ako je vaše dijete uvjereno da se može samo nositi s nasiljem, pustite ga. Pokušajte procijeniti ima li potrebe da se vi uključite ili se dijete može nositi s time.

Ako procijenite da se morate uključiti, kontaktirajte školu i provjerite situaciju.

Stavite se na mjesto svog djeteta kako bi ga mogli bolje razumjeti. Sjetite se neugodnih situacija iz svog djetinjstva i trenutaka kada ste s grčem u želucu išli u školu svako jutro.

Ne možemo svoje dijete zaštititi od svake neugodne situacije ili ružne riječi, ali ukoliko održavamo komunikaciju i slušamo svoje dijete bez osuđivanja, možemo mu biti potrebna podrška i pomoći mu kada je to potrebno.

Društveni aspekt škole je vrlo važan i može utjecati na učenje i cjelokupni razvoj vašeg djeteta. Budite podrška svom djetetu i shvatite koliko je ovo važno.

Pogledajte školski program i pokušajte ga razumijeti

Što ako vaše dijete nema problema sa društvom, ali i dalje ne voli školu?

Pogledajte program škole u koju vaše dijete ide. Neki od predmeta mogu mu biti preveliki teret pa zbog toga može razviti odbojnost prema svim predmetima i učenju. Ovo može biti poseban problem ako se vaše dijete trudi, a rezultati njegova rada se ne vide.

Posvetite se predmetu koji je vašem djetetu problem. Prođite zadatke zajedno s njim i pokažite mu što ne zna. Ako mu sami ne možete pomoći, pronađite osobu koja drži poduke u vašem gradu.

Kada vaše dijete savlada najteži predmet, nositi se s ostalim predmetima postaje mnogo lakše. Ovo može biti poseban problem kada je školski sustav loše zamišljen ili kada vaše dijete ne voli učiti određeni predmet, no kada ga jednom savlada situacija bi se trebala popraviti.

Budite u kontaktu sa školom i učiteljima

Ako vaše dijete ima problem s učenjem, svakako posjetite roditeljski sastanak. Potrudite se razgovarati s učiteljem nasamo kako bi se mogli nesmetano pozabaviti problemom koji vaše dijete ima.

Pokušajte shvatiti učitelje i osoblje škole, te nemojte postavljati nerazumne zahtjeve pred njih, ali svakako zahtijevajte kvalitetan odnos prema vašem djetetu.

Ako je problem u učitelju, postoje načini kako to riješiti. Mnogi roditelji ne žele se zauzeti za svoje dijete, no naš je zadatak da smo uvijek na strani svog djeteta, pa makar se i zamjerili učitelju ili ravnatelju škole kojeg godinama poznajemo.

Pokušajte realno procijeniti situaciju, shvatite poziciju učitelja i budite puni poštovanja prema tim ljudima. Oni u velikoj većini slučajeva rade svoj posao na najbolji mogući način.

Mi kao roditelji moramo biti uključeni u proces obrazovanja našeg djeteta onoliko koliko to dijete od nas treba. Neka djeca ne trebaju i ne žele da se mama i tata miješaju u njegovo obrazovanje, dok je drugoj djeci potrebna podrška.

Prema školskim obvezama se odnosite s poštovanjem

Razmislite o situacijama koje mogu utjecati na odnos vašeg djeteta prema školi. Kako izgleda odlazak i priprema za školu?Je li svaka priprema za školu stresna? Kasnite li redovno pa vaše dijete nema vremena pripremiti se za nastavu?

Ako kasnite u školu, to vašem djetetu daje potpuno krivu poruku da škola nije važna. Naša djeca uče gledajući nas. Poštujte školu kao obvezu koje vaše dijete ima i potrudite se da stignete na vrijeme. Na taj način vaše dijete imat će više vremena pripremiti se za nastavu i dat ćete mu poruku kako je škola važna.

Kada odlazite po dijete nakon škole također se potrudite doći na vrijeme. Ako vas dijete čeka samo ispred škole kada su sva druga djeca već otišla, može se osjećati izgubljeno i napušteno. To može imati utjecaj na njegov odnos prema školi.

Kada nam je nešto u životu važno onda se prema tome odnosimo s poštovanjem. Ako se vi odnosite prema obvezama vašeg djeteta s poštovanjem, dajete mu poruku da su one važne.

Budite kreativni u pristupu prema učenju

Često djeca ne vole školu jer uče previše teorije i ne mogu shvatiti kako će im to koristiti u životu. Naš zadatak kao roditelja je razgovarati s njima i potruditi se da shvate koliko je škola važna.

Komunicirajte s vašim djetetom, pokažite mu na primjerima iz svakodnevnog života kako je škola važna. Nemojte mu prenijeti krivu poruku ("Bit ćeš smetlar ako ne budeš učio.") već mu pokažite kako učenjem može napraviti svijet boljim mjestom za život svima nama. Ako vaše dijete ne voli čitati pokušajte ga u tome motivirati. Posjetite lokalnu knjižnicu i pronađite zanimljive knjige. Nemojte uporno forsirati čitanje obvezne literature, već se potrudite da vaše dijete razvije interes za čitanjem. Jednom kada razvije interes, čitanje više neće biti problem.

Isto pravilo možete primijeniti na matematiku ili kemiju.

Primjerima iz stvarnog života možete djetetu pokazati kako da koristi znanje koje će naučiti u školi. Problem koji mnoga djeca imaju je da ne znaju kako ono što uče u školi povezati sa stvarnim životom. Jednom kada shvate vezu između realnog svijeta i utjecaja koji škola i znanstveni sustav imaju na svijet, biti će im mnogo lakše učiti.

Naš zadatak kao iskusnih odraslih osoba je da to objasnimo svojoj djeci.

Svojoj djeci, kao što smo već naveli, nećete odmoći ni školskom opremom po njihovom izboru. Prelistajte Konzumov školski katalog ili naručite dostavu. S novim i 'kul' školskim stvarima, djeca će vam sigurno biti motiviranija za učenje. 

Podsjetite dijete da samo ima potpunu kontrolu svojih osjećaja

Isto kako i mi imamo dobar ili loš dan, tako ga imaju i naša djeca. Način na koji započnemo dan i stav koji zauzmemo od ranog jutra prate nas cijelo vrijeme. Pokažite djetetu kako zauzeti pozitivan stav od ranog jutra.

Neka ide na vrijeme u krevet kako bi se mogao odmoriti i biti spreman za dan koji ga čeka. Ujutro razvijte rutinu poput pranja zubi, doručka i pripreme za školu. Nemojte žuriti i stvarati paniku bez potrebe.

Ako dijete ne voli jedan predmet pokažite mu kako da se nosi s tim. Ni mi sami ne volimo sve što radimo u danu, poput pranja rublja ili usisavanja. No kada obavimo sve što moramo, osjećamo se mnogo bolje i možemo nastaviti sa redovnim aktivnostima. Istu logiku možemo upotrijebiti za školu. Kada završi taj jedan omraženi sat, dijete može uživati u ostalim predmetima.

Odnos prema školi koji vaše dijete ima vrlo je važan faktor koji utječe na sve, od načina na koji se odnosi prema svojim obavezama, pa do konačnog uspjeha. Ako je odnos prema školi pozitivan, rezultat sigurno neće izostati.

Provjerite svoju situaciju, radite li sve kako bi trebali?

  • Govori li vaše dijete često kako ne voli školu? Kako se postavljate u toj situaciji?
  • Educira li se vaše dijete i u slobodno vrijeme izvan škole?
  • Potičete li svoje dijete na pozitivno razmišljanje o školi?
  • Jeste li dovoljno uključeni u njegovo obrazovanje? Da li redovno odlazite na roditeljske sastanke i komunicirate sa učiteljima?
  • Razgovarate li s djetetom o emocijama koje osjeća prema školi?
  • Dovodite li svoje dijete u školu na vrijeme?

Vaš plan za popraviti odnos prema školi

  • Sjednite i razgovarajte sa svojim djetetom. Dotaknite se potencijalno problematičnih situacija i pomozite mu da se nosi s njima.
  • Razgovarajte s učiteljem vašeg djeteta. Dajte mu do znanja da ste uključeni u obrazovanje svog djeteta i da vam je ono prioritet.
  • Pitajte svoje dijete u koje vrijeme želi da ga odvedete u školu. Dolazak na vrijeme je od velike važnosti!
  • Posvijestite djetetu važnost odnosa koji ima prema školi od prvog dana. Potrudite se da shvati da su rezultati koje ostvaruje samo pokazatelj koliko je dobar odnos prema školi koji ima.
  • Uključite edukaciju u svakodnevne aktivnosti svog djeteta. Budite kreativni i potrudite se da vaše dijete zavoli učenje. Na taj način sigurni ste da će krenuti u dobrom smjeru!

O autorima:


Mi smo Renata i Mihael Šanko, autori online magazina za roditelje 'Moderno Roditeljstvo' i, još važnije, roditelji troje djece. Podržavamo načela povezujućeg roditeljstva i prakticiranje pozitivne discipline u odgoju djece i o tome i najviše pišemo. Osim na našoj stranici, pratiti nas možete i na Facebooku te na Instagramu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode