Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Petak, 12.01.2018. u 10:17

Sada brak treba izbaciti iz Ustava, a Murganić iz Vlade

U samo tri mjeseca ministrica Murganić napravila je tri skandalozna gafa. Preživjela je Obiteljski zakon i podjelu darova, ali nakon što je brak stavila u kontekst obiteljskog zlostavljanja, naprosto više ne može sjediti u Vladi

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
233 komentara

Ako je stvarno "tako to u braku", da muž prebije ženu koja se s modricama pojavi na hitnoj, a zatim neobjašnjivo povuče sve optužbe taman kad je suprug istupio iz stranke, onda je možda došlo vrijeme da se definicija braka izbriše iz Ustava.

Ako je stvarno točno ono što tvrdi ministrica obitelji Nada Murganić, da je "tako to u braku" - ali ne i u njezinom - onda pada u vodu cijela ona propaganda o potrebi ustavnog definiranja braka, o gotovo spasonosnom upisivanju braka u Ustav, o povezivanju braka s opstankom obitelji kao "još jedine čvrste institucije hrvatskog društva".

Pa je onda, eto, u braku normalno da muž tuče ženu i da ona onda povlači optužbe protiv njega taman kad treba početi sudski postupak.

Zajednica i poneka šaka

Murganić, dakle, tvrdi da je brak zajednica muškarca i žene u kojem su poneko zlostavljanje, nasilje, pritisci i ucjene posve normalni - iako ona sama u tome nema nikakvog iskustva jer kaže da je 38 godina u sretnom braku.

I opet, ako je brak zaista tako riskantna, volatilna, konspirativna i za ženu potencijalno opasna zajednica, što priznaje i sama ministrica obitelji, onda doista nema nikakve potrebe da se brak kao institucija zadrži u Ustavu.

Osim možda da mu se promijeni definicija: ako brak već mora biti  zajednica muškarca i žene, onda valjda dodati odredbu da muž ne smije tući ženu, a ona ga smije prijaviti policiji i pritom dobiti podršku društva.

Uglavnom, sirota ministrica Murganić opet je došla do toga da se mora pravdati da je krivo shvaćena.

Opet se ispričava

Prije nekoliko mjeseci ispričavala se zbog definicije obitelji u novom nacrtu Obiteljskog zakona u kojoj se, između ostaloga, bračni par bez djece nije nazivao obitelji. "Nikome nije bila namjera uvrijediti ovoliki broj naših građana. Moja isprika, jednostavno se dogodilo. Bilo kakvo relativiziranje krivnje bilo bi zaista besmisleno", kazala je Murganić.

I za to dobila podršku premijera Plenkovića.

Zatim je uoči Božića osvanula u aferi s podjelom darova iz Europskog socijalnog fonda djeci u privatnom katoličkom vrtiću. I opet se ispričavala da su krivo protumačili njezinu akciju i da to nije bilo baš onako kako se činilo.

I opet je dobila podršku Plenkovića.

A sada, eto, opet šalje priopćenje u kojem tvrdi da joj je "žao ako je njezina izjava o braku shvaćena kao relativiziranje nasilja nad ženama".

Još čekamo podršku Plenkovića.

To Nada misli o braku

Uglavnom, Murganić nikako da netko ispravno shvati. Ne može biti da je problem samo u javnosti, čak i onoj zlonamjernoj, valjda je nešto i u samoj ministrici, inače predsjednici Zajednice žena HDZ-a.

Murganić sada uvjerava javnost da nije mislila ono što je rekla, ali što god da je mislila, rečenica "tako vam je to u braku" u slučaju zlostavljane žene i još bitnije, optuženog stranačkog kolege, otkriva što Nada Murganić zapravo misli o braku.

Generaliziranjem bračnih odnosa upravo na slučaju Alojza i Mare Tomašević ministrica ne samo da "oskvrnjuje svetu instituciju braka" za čiju se ustavnu definiciju i njezin HDZ borio, već i daje placet svim obiteljskim nasilnicima (ako je brak uopće obitelj, kako je stajalo u Murganićevu Obiteljskom zakonu) da nasilje zguraju pod tepih "dinamike bračnih odnosa".

A u to nitko, pa ni ministrica, ne bi smio ulaziti.

Mogla je Murganić javno pozvati Maru Tomašević da ne odustaje od optužbi jer ima podršku i ministrice i stranke i društva, ali to ministrica nije učinila. Umjesto toga, neizravno je poručila zlostavljanim ženama da se moraju pomiriti s onim što im se događa u braku.

A i svima koji planiraju sklopiti brak, prema onoj ustavnoj definiciji, najavila što ih čeka.

Jer, tako je to u braku.

Murganić, srećom po nju, živi u sretnom braku, ali nakon svega ovoga više definitivno ne može sjediti u hrvatskoj Vladi. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message