Obavijesti

Kolumne

Komentari 5

Ako nastavimo po starom, opet ćemo se dugo valjati u recesiji

Ako nastavimo po starom, opet ćemo se dugo valjati u recesiji
1

Ministar Horvat tvrdi da se ne trebamo zaduživati, Marić da trebamo. Capelli dopušta rad restoranima, Mikulić ih zatvara. Svu tu zbrku plaćaju porezni obveznici, kao što su platili greške i eksperimente od 2008.

VIDEO

Mora da nam jako dobro ide. Hrvatska ima takve rezerve, da se u tri mjeseca isplate pomoći za plaće radnika, otpisa doprinosa i poreza, te uz dvije trećine manje prihoda u prvoj polovici travnja, ne treba ništa zaduživati. Slika je takva ako se sluša ministra gospodarstva Darka Horvata. On je rekao da smo spremni bez zaduženja preživjeti ova prva tri mjeseca, a bit će potrebno tek ako epidemija potraje duže.

U potpunoj suprotnosti je to s izjavama ministra financija Zdravka Marića. On je pak rekao da smo se već zadužili 8,5 milijardi, da ide na novo i da će državi trebati bar 70 milijardi kuna za funkcioniranje, refinanciranje starih dugova i isplate pomoći samo do srpnja. A s padom prihoda, morat će se zaduživati.

Za pretpostaviti da je u ovoj situaciji gadno pogriješio Horvat jer Marić ipak ima bolji uvid u stanje javnih financija.

Ali to je manje važno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Činjenica je da dva čovjeka koja su ključna za oporavak gospodarstva daju dijametralno suprotne izjave. Kao što je ministar Gari Cappelli dao naputak ugostiteljima da mogu klijenti podizati hranu „na pragu“, a onda ih je državni inspektor Andrija Mikulić zbog toga zatvorio. Danas je možda više nego ikada važno da cijeli državni aparat bude koordiniran, da zna što radi i da ima jasne ciljeve kako omogućiti da cijelo gospodarstvo što prije porodiše. Ali eto, i nakon godinu dana analize,  ne mogu se dogovoriti niti koje parafiskalne namete ukinuti.

Dok čekaju koordiniranost, porezni obveznici sve plaćaju. Greške i eksperimenti su nas koštali što smo iz prošle krize izlazili šest godina. To se ne smije ponoviti kada nam ove godine BDP tresne 10-ak posto. Ako sve nastavi po starom, sa puno obećanja i samohvale na malim ekranima, a s malo rada i reformi, s gledanjem do izbora, a ne pet godina unaprijed, opet ćemo s godinama valjati u blatu recesije.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu