Obavijesti

Kolumne

Komentari 164

Ako se iseliš, onda si dezerter. Ako ostaneš, tada si komunjara

Ako se iseliš, onda si dezerter. Ako ostaneš, tada si komunjara
1

Na jučerašnjem božićnom domjenku biskup Vlado Košić je iseljavanje iz Hrvatske nazvao "dezerterstvom". Što se savršeno nadovezuje na poruku Tomislava Karamarka iz 2015. godine da idemo u "drugi Domovinski rat"

VIDEO

Prije točno dvije godine, uoči prvog dolaska HDZ-a na vlast, Tomislav Karamarko dramatično je najavio: "Počinjemo drugi Domovinski rat za Hrvatsku!".

Ako je netko možda sumnjao da se Hrvatska doista nalazi u ratnom stanju, mnogo toga moglo bi mu postati jasnije nakon jučerašnje izjave biskupa Vlade Košića na božićnom domjenku.

Biskup Košić: 'Seoba mi se čini kao svojevrsno dezerterstvo...'
Biskup Košić: 'Seoba mi se čini kao svojevrsno dezerterstvo...'

Govoreći o odlascima i iseljavanju iz Hrvatske sisački biskup je poručio: "Danas je moderno otići iz domovine, pa bi se to moglo nazvati i dezerterstvom".

Dakle, svi oni koji odlaze iz Hrvatske u potrazi za poslom, boljom plaćom, sigurnijim životom, prosperitetom ili tek nekom državom u kojoj biskup Košić ne riga mržnju s oltara, proglašavaju se dezerterima. Bjeguncima koji izbjegavaju svoje obaveze u ratno doba. 

A takvi zaslužuju najtežu kaznu.

Kazna strijeljanjem

Nimalo slučajno neki HDZ-ovci već su prijetili strijeljanjem svima koji se usude nešto pisnuti protiv Domovinskog rata, Željko Glasnović je prijetio kalašnjikovom neprijateljima Hrvatske, šalju se prijetnje smrću kritičarima i nezadovoljnicima. Čak i iz inozemstva.

A sada kreće hajka na "dezertere".

A da ne bi bilo sumnje na kakve dezertere Košić misli, on ih je jučer povezao s Domovinskim ratom. 

"Kad je bio rat, sjećam se da je prosječna plaća bila svega 150 EU /ili DM, ali premda se moglo poginuti i nije se imalo neko obilje, svi smo ostali, branili domovinu, neki oružjem, neki logističkom pomoći braniteljima, neki riječju i perom, svatko ispunjavanjem svojih obveza da bi narod opstao i da bi se Lijepa naša obranila. I doista se to dogodilo, to nas je jedinstvo spasilo".

Sad više nije rat. Što bi nas sada u mirnodopsko vrijeme trebalo spasiti?

Trebaju li hrvatski građani ponovno spašavati domovinu ili je vrijeme da spašavaju sebe? Kad ih je već ova domovina iznevjerila, ostavila bez posla, bez plaća, bez perspektive.

Neka ide koga smeta

Košićeva izjava savršeno se uklapa u ratobornu retoriku kojom nas desnica godinama bombardira. No ipak odudara od poruke Kolinde Grabar Kitarović da iz Hrvatske "mogu otići svi oni koji smatraju da im ovdje nije dovoljno dobro".

Predsjednica ih tjera, biskup ih osuđuje zbog odlaska.

Tko bi se više mogao snaći u tom metežu.

Ima, međutim, ovdje još jedna nelogičnost.

Biskup Košić naslonio se na Karamarkovu retoriku o "drugom Domovinskom ratu" i denuncirajući "dezertere" poručuje građanima kako bi morali ostati u Hrvatskoj i boriti se za nju.

Ali onda onima koji ostaju poručuje da moraju biti kuš.

Loši Hrvati

Onima koji se doista bore za Hrvatsku, ali drugačiju od one kakvu je zamišljaju Košić, Karamarko, Milijan Brkić, Kolinda Grabar Kitarović, Željka Markić i ostali, biskup već godinama poručuje da su izdajice, loši Hrvati, protuhrvatski, protudržavni elementi, udbaši i komunisti.

Ako se netko bori za liberalnu, modernu, uređenu, europsku Hrvatsku, tada ga se proziva za izdaju nacionalnih interesa. Ako netko odlazi iz nazadnjačke, konzervativne, klerikalne, hadezeove Hrvatske, tada ga se optužuje za dezerterstvo.

Što je onda gore: biti dezerter ili izdajnik?

Hrvatska je, po Karamarku i Košiću, ponovno u ratnom stanju, taj rat vodi se za kreiranje Hrvatske po klerikalnim i konzervativnim kriterijima, a svi koji nisu na istoj strani (ili na strani jedne stranke), automatski se diskvalificiraju kao "sumnjiva lica".

Kolinda bi takve potjerala iz države, Milijan Brkić bi ih pustio da "odu u zemlju u kojoj neće biti ugroženi", a Košić bi ih vrijeđao kad ostaju i optuživao kad odlaze.

Dezerteri u pravilu bježe od rata, a u ratu nije dopuštena rasprava i diskusija, ne dovode se u pitanje naredbe i upute, guše se slobode i nameću istine. Zabranjeno je imenovati ratne zločince, prozivati Franju Tuđmana i Gojka Šuška, dovoditi u pitanje Deklaraciju o Domovinskom ratu, propitivati status branitelja i Katoličke crkve.

Košićevo Jedinstvo svodi se na Kolindino Zajedništvo i ponovno vodi u - jednoumlje.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode