Obavijesti

Kolumne

Komentari 65

Bandić i Plenković široke su ruke, ali netko će morati rezati

Bandić i Plenković široke su ruke, ali netko će morati rezati
1

Klijentelizam je postao legitimna metoda vladanja na svim razinama. Jednoga će dana, ipak, raskorak između sve slabijega gospodarstva i troška javnog sektora postati neizdrživ

VIDEO

Za godinu i pol Bandića čekaju novi izbori. Budući da je njegov život nezamisliv bez politike, kao što je nezamisliv i u oporbi, on je već počeo kampanju.

Radnici Holdinga u novoj će godini dobiti veće plaće i tzv. hranarinu, a od prošle godine imaju i 13. plaću u iznosu od 3500 kuna. Plaće će rasti i gradskoj upravi te gradskim tvrtkama koje su izašle iz Holdinga. Te će mjere stajati desetke milijuna kuna. Ista stvar čeka i javne službe.

Pokretanje videa...

00:51

I Plenkovića čekaju izbori - predsjednički, stranački i parlamentarni, pa je široke ruke. Službenici i namještenici javnih službi dobit će, uz povećanje osnovice od 6,12 posto, još niz drugih beriva. Prosvjetni radnici su štrajkom izborili povećanje koeficijenata i dodatke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ni jedna od ovih povišica nije zamisliva u nejavnom sektoru, gdje su plaće ipak korelirane s realnošću. Što je političar manje moćan, to je darežljiviji.

Pamtimo Bandića iz razdoblja kad je bio snažan i kad ga nisu čekali izbori - tad je derao građane, obično cijenama parkinga koje su letjele u nebo. Kad bi se izbori približili, parking bi naglo pojeftinio.

Plenković nikad nije bio osobito moćan, ovisio je o Mostu, sad ovisi o HNS-u i Bandićevim žetončićima, a stranka ga ne obožava. Zato sad svima koji što zatraže daje. Na taj će način, računa, maksimirati broj glasova za HDZ, koji je u nezavidnoj poziciji.

Pokretanje videa...

02:06

Umjesto rezanja i racionaliziranja javnog sektora, što bi dovelo do manjih poreza, jeftinije države i konkurentnijega gospodarstva, država poskupljuje, a gospodarstvo se guši. Klijentelizam je postao legitimna metoda vladanja na svim razinama, a potrošnja više nema nikakve veze s “dužinom pokrivača”.

Jednoga će dana, ipak, raskorak između sve slabijega gospodarstva i troška javnog sektora postati neizdrživ. Netko će tad morati rezati, a to će boljeti. No koga briga? Naši političari misle od danas do sutra i nema ni jednog s dovoljno odvažnosti za državničke poteze. Ali računi koje ćemo platiti bit će realni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković