Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Utorak, 05.02.2019. u 12:14
58 komentara

Kod Bandića je sve opsjena. I oprost dugova i vožnja bagera

Što je gore: to što je Bandić davao obećanja koja nije mogao ispuniti ili što ta lažna obećanja nisu ispunjena ili što sada Bandić optužuje pročelnice i službenike za svoja neispunjena obećanja ili sve to zajedno?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
58 komentara

Prije dva tjedna gradonačelnik Milan Bandić osobno je sjeo u bager i započeo radove na izgradnji sljemenske žičare. 

U govoru okupljenima pohvalio se kako je to bila njegova ideja, da je to "namjerno napravio" kako bi Zagrepčanima pokazao što je sve spreman učiniti da "ovaj grad ljepše izgleda".

Bila je to, dakle, demonstracija vjekovne Bandićeve mantre da se u Zagrebu ništa ne može napraviti bez njega. Čak ni pokrenuti bager.

Zagreb: 2. Izborna skupÅ¡tina Mladi 365, Stranke rada i solidarnosti IMENOVAO JEDNOG DUŽNIKA Bandić: Javili su se ljudi koji će platiti dug. Ostao je Dino Drpić

Ali jučer je okrenuo ploču. 

Kad su mediji otkrili da će imućnijim Zagrepčanima ipak biti oprošteni dugovi za neplaćene komunalne račune, Bandić je sve zainteresirane uputio da se obrate pročelnici Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirki Jozić.

"Operativno to provodi Zagrebački holding, koordinira pročelnica Jozić, a vi zaboravljate da sam ja gospodin gradonačelnik", odbrusio je Bandić.

Gospodin bagerist

Znači, jednom je "gospodin gradonačelnik" kad se treba ograditi od nepopularnih vijesti i iznevjerenih obećanja, drugi puta je bagerist kojemu nije teško preuzeti stvari u svoje ruke i zaorati po žitkom blatu kako bi pomogao Zagrebu.

Kad su ga novinari podsjetili na njegovo vlastito obećanje iz listopada prošle godine kako će staviti veto na otpis dugova imućnim Zagrepčanima, "pa i pod cijenu tužbe pred Strasbourgom", Bandić je opet skrenuo pozornost, ovoga puta na neke službenike koji su ipak potpisali otpis dugova. Ali on će im to ipak oprostiti.

"Oprostit ću im", reče Bandić, "neću nikoga smjenjivati. Službenici u Holdingu koji su pogriješili snosit će moralne posljedice".

I tako smo, dakle, od "tužbe u Strasbourgu" došli do "moralnih posljedica".

ČEKAT ĆE DO USKRSA Bandić najavio širenje: 'Imam još dva-tri žetončića u džepu'

Gradonačelnik koji je 31. listopada poručivao "građanima da mogu mirno spavati" u vezi otpisa dugova imućnima, zapravo se obraćao upravo tim dužnicima. Oni su mogli mirno spavati.

Tko krši Bandićeva obećanja?

A gradonačelnik bez kojeg se ne može ni kopati teren za novu Žičaru, koji je zbog toga navodno položio i ispit za bagerista (od čak 100 sati teorije i prakse), gradonačelnik koji je osobno poručivao da će zabraniti otpis dugova pod bilo koju cijenu, sada priznaje da postoje neki službenici, neki pročelnici, neki djelatnici koji su prekršili njegova obećanja.

Ali on je velikodušan: neće ih smjenjivati, samo ih moralno prekoriti.

Jer, Milan Bandić je samo "gospodin gradonačelnik".

Istina, onaj koji je navodno spreman i polagati ispit za bagerista kako bi Zagrepčanima pokazao na što je sve spreman kako bi gradu bilo bolje. Ali ne i onaj koji je spreman ispunjavati vlastita obećanja u gradu kojeg smatra privatnim feudom.

Ništa se u Zagrebu ne događa bez Bandićeva znanja ili kopanja. Osim, eto, oprosta dugova imućnima.

Nema tog bagerista

Nema tog bagerista koji bi mogao početi radove bolje do Bandića. Ali ima nekih pročelnika i službenika koji se usude, mimo Bandićeva znanja i obećanja, potpisivati otpis dugova onima kojima je svemoćni gradonačelnik prijetio vetom. Je li moguće da Bandić ne zna što mu se događa u Zagrebu?

Zagreb: Milan Bandić održao konferenciju za medije na temu Akti gradonačelnika OPROST DUGOVA Bandić: 'I do Strasbourga ću ih tjerati ne plate li svoje račune!'

Ako je tako, onda je dobro da je položio ispit za bagerista jer bi mu to moglo biti rezervno zanimanje nakon što izgubi vlast u Zagrebu. 

To je, naime, bio kamen temeljac Bandićeve vladavine metropolom: uvjerenje kako se ništa u ovom gradu ne događa bez njegova znanja ili ravnanja. Pa čak ni bageriranje.

To je podebljao tom svojom famoznom najavom da će "staviti veto na otpis dugova imućnima". Kao da je to njegova ingerencija, odluka i zakon. Nije tada bilo nikoga tko bi mogao tu njegovu odluku osporiti.

Pokret otpora?

Ali sad saznajemo da postoji neki "pokret otpora" koji gradonačelniku radi iza leđa, potkopava mu autoritet, ruši ugled, gazi obećanja. Ali Bandić je "gospodin gradonačelnik" i on će im oprostiti. I moralno ih ukoriti.

Zašto? Zato što nikada nije ni mislio staviti veto na te dugove.

Bila je to finta kao i upravljanje bagerom. Jednodnevna atrakcija. PR stunt.

Kao da nije dovoljno loše davati obećanja koja se ne mogu ispuniti. Još je gore kad ta demagoška obećanja padnu u vodu. Pa se Bandić krene pozivati na moral. Nakon što upre prstom u neke "krivce".

Milan Bandić nije ispao samo licemjer, već i slabić. Zar je moguće da u njegovu Zagrebu netko ne provodi njegove naredbe? Ili se zapravo radi o tome da su oni ispunjavali njegove naredbe u vezi otpisa dugova imućnima, pa upravo zbog toga neće biti smijenjeni, već samo "moralno ukoreni"?

Pozirajući pred bagerom Bandić je demonstrirao na što je sve spreman kako bi pomogao Zagrebu. A evo, kod otpis dugova je nemoćan. To je izvan njegove moći. Kao što je bilo izvan njegove moći i u listopadu prošle godine.

Bandić, čovjek koji brine za obične ljude, za siromašne, potrebite, za solidarnost, sada pomaže bogatima. Nije Batman nego Superhik.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message