Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Utorak, 19.03.2019. u 12:14
61 komentara

Bandićev počasni doktorat: To je bizarno koliko je i normalno

Na prijedlog Muzičke akademije Zagrebačko sveučilište, 692. na svijetu, priprema počasni doktorat gradonačelniku pod optužnicama, aferama i skandalima. Doista se ne može se reći da ne zaslužuju jedno drugo.

8172565
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
61 komentara

Milan Bandić dao je prije tri godine nagradu Grada Zagreba rektoru Damiru Borasu. Sad bi rektor Boras trebao Milanu Bandiću dati počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.

I teško je reći kome je to veća čast: Bandiću koji bi trebao primiti doktorat na sveučilištu koje je trenutno 692. na svijetu ili sveučilištu koje će dodijeliti doktorat osobi protiv koje se vode postupci za kriminal i korupciju?

Ili je naprosto našla krpa zakrpu. 

Ponovno se aktualizirala priča o Bandićevu počasnom doktoratu. Prošle zime stišala se kad se shvatilo da je protivno običajima da se počasni doktorat sveučilišta dodjeljuje osobi koja je studirala na tom sveučilištu. 

A to što se kao iznimka spominjao Vladimir Bakarić daje dodatnu draž ovom duplom pasu Borasa i Bandića.

Iznova se povela rasprava o tome zaslužuje li Milan Bandić počasni doktorat. Ivo Josipović kaže da "nema ništa protiv". "Bio bih nepošten ako ne kažem da taj problem s Muzičkom akademijom koji je postojao više od sto godina ne bi nikad bio riješen da Bandić nije donio odluke koje je donio", kazao je bivši Bandićev stranački kolega, komentirajući prijedlog Muzičke akademije da se Bandiću dodijeli počasni doktorat.

Zahvalnost Bandiću

"Zahvalan sam gradonačelniku za taj potez", reče Josipović. "To je jedna od pozitivnih stvari koje je napravio". 

Stvar je, dakle, u zahvalnosti. Za nešto što bi trebao biti posao gradonačelnika. I to posao koji je zapinjao, kasnio, zapadao u probleme. A sada ispada kao da je Bandić osobno krečio zgradu.

I ako je ovo "jedna od pozitivnih stvari" u Bandićevu mandatu za koju bi trebao dobiti počasni doktorat - bizarno, u obje institucije stacionirane na trgu kojeg je nedavno preimenovao - što će biti s onim negativnim stvarima u Bandićevu mandatu?

Sa stvarima koje nije obavio, koje je loše napravio, koje su Zagreb skupo koštale ili stvari zbog kojih su on i njegovi suradnici iz gradske uprave završili na optužnicama i pred sudovima? Ima li za to adekvatne kazne?

I može li jedna stvar, i to ona koja spada u Bandićev opis radnog mjesta, dovesti do toga da se ruše uzusi Sveučilišta i daje počasni doktorat osobi čiji je mandat prožet aferama, skandalima, primitivizmom, kriminalom, klijentelizmom, korupcijom...?

Ako već netko misli da je Bandić zaslužio neku vrstu nagrade zbog Muzičke akademije, mogli su mu dati neku plaketu ili makar CD s Josipovićevim kompozicijama. 

Sveučilište drži do sebe

No, pustimo sad pitanje je li Bandić zaslužio taj počasni doktorat. Umjesto toga, zapitajmo se je li Zagrebačko sveučilište zaslužilo da Milan Bandić dobije počasni doktorat?

U nekim normalnim vremenima i naročito okolnostima, ovo pitanje bilo bi  potpuno izlišno. Naravno da si sveučilište koje drži do sebe ne bi smjelo dozvoliti da krši uzuse akademske zajednice kako bi nagradilo osobu koja za sobom vuče toliko repova.

Ali ovdje se radi o sveučilištu koje je nedavno dodijelilo počasni doktorat Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH, također osobi koja se povlačila po sudovima zbog korupcije. I radi se o sveučilištu koje je zaglavilo na 692. mjestu među tisuću najboljih sveučilišta u svijetu.

Rektor Boras poručio je nakon stupanja na dužnost da želi na Sveučilište vratiti "zanemarene biblijske vrijednosti". Kako se Milan Bandić, gradonačelnik pod optužnicama, političar posvađan s etikom i moralom, osoba s debelim dosjeom skandaloznih ispada i ponižavajućih izjava, uklapa u te vrijednosti?

Ili možda Boras drugačije tumači Bibliju?

Uglavnom, ono što se čini kao neprirodni blud zapravo je savršeni spoj. Milan Bandić zaslužuje počasni doktorat ovakvog sveučilišta, a ovakvo sveučilište zaslužuje Milana Bandića.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message