Kolumne

Komentari 75

Bero je šef oporbe kakvog si Plenković nije mogao poželjeti

Bero je šef oporbe kakvog si Plenković nije mogao poželjeti

U samo dva dana Davor Bernardić pokazao je raskoš svog političkog antitalenta. Nakon Milanovićeva bojkota slikao se pred zastavom HOS-a, na dan slobode medija izvrijeđao je novinare, pa onda i Jandrokovića.

Vidio Davor Bernardić da je politička scena u raspadu, pa je i on odlučio demonstrirati raskoš svog antitalenta.

Samo dan nakon što je Zoran Milanović digao državu na noge oko HOS-a i pozdrava Za dom spremni, predsjednik SDP-a uredno je položio vijence u Borovu Selu ispred raširene HOS-ove zastave.

Na Dan slobode medija Bernardić je kritizirao novinare da se ne usude postaviti Andreju Plenkoviću pitanja o pozdravu ZDS, i to upravo na dan kad je HTV zabranio gostovanje predsjednici Sindikata novinara Hrvatske u emisiji Nedjeljom u dva.

A onda je, u nezabilježenom i pomalo uznemirujućem verbalnom ispadu, nazvao Gordana Jandrokovića "rektalnim alpinistom".

Pa tko još kaže da je Bero dosadan? 

Svejedno, nitko neće reći da je Bero politički talentiran.

Malo je takvih 

Naime, kad se sve zbroji, malo je onih koji na političkoj sceni mogu proizvesti ovakav rafalni niz gafova, promašaja, nesnalaženja i gluposti.

Zoran Milanović u Okučanima je otvorio priču s bojkotom ustaških simbola, moblizirajući antifašističku ljevicu i mnoge SDP-ove simpatizere, a umjesto da tragično nepopularni Bernardić slijedi primjer trenutno najpopularnijeg političara u zemlji, on je uslikan ispred HOS-ova barjaka. I to u pratnji uvijek glasnog, a sada tihog Freda Matića.

Da je otišao, zaradio bi pokoji bod. Ovako, ostao je dosljedan sebi.

Napao novinare

Zatim, upravo na dan kad je HTV cenzurirao gostovanje Maje Sever u Nu2, a mediji i novinari Dan slobode medija obilježili javnim upozorenjima zbog cenzure, političkih pritisaka i sudskih tužbi, Bernardić je dao svoj obol kritizirajući novinare zbog nečega što uopće nije točno, da se ne usude Plenkovića pitati o pozdravu ZDS.

Dakle, ne samo da lažno optužuje, i ne samo da optužuje one na koje će se besramno oslanjati u predizbornoj kampanji, već predsjednik SDP-a udara po novinarima koji su se pod vlašću HDZ-a našli na udaru i pod raznim pritiscima. Sve to ipak nije bilo dovoljno, već ih je i Bernardić morao optužiti da su kukavice i poltroni.

Onaj koji novinarima prijeti odvjetničkim društvima kad postavljaju pitanja, sada optužuje novinare da se boje Plenkoviću postavljati pitanja. To može smisliti samo politički devijantni um.

Mamićeva škola

A onda, ničim izazvan, poslovično sterilni i dozlaboga dosadni Davor Bernardić nazvao je "Njonju" Jandrokovića "rektalnim alpinistom". I tako ne samo da je ispao birtijaš i prostak, već je Jandrokoviću dao priliku da se osjeti uvrijeđenim.

Tko nema argumenata, poseže za uvredama. Vidi se da je Siniša Jagodić, Berin PR guru, godinama peglao imidž Zdravku Mamiću.

I dok pametni političari ratuju argumentima, diletanti ratuju etiketama. A Davor Bernardić diletantski ratuje etiketama.

Uglavnom, političar koji je dojučer računao da će SDP odvesti na vlast, sada čini sve da HDZ ostavi na vlasti. "Slušajući Bernardića i njegove nevjerojatne izjave, čovjek bi zaključio da je jedan od jačih igrača za tim vladajuće stranke", komentirala je Jadranka Kosor na Twitteru.

Sve naopako

Mogao je poentirati na Milanovićevu potezu, mogao je poentirati na Danu slobode medija, mogao je "Njonju" dohvatiti argumentima, a ne spasiti uvredama, ali Bero je napravio sve naopako.

I ako se za Andreja Plenkovića govori da je predobar za stranku koju vodi, Bernardića bi se moglo smatrati nedovoljno kompetentnim za stranku koja sebe smatra predobrom. Kad Bero ne bi bio slika i prilika SDP-a.

Njega su izabrali članovi SDP-a, kao što su Plenkovića birali članovi HDZ-a. Oni su slike obiju stranaka. Zvuči paradoksalno, zar ne?

A sad, predsjednik SDP-a, onaj koji svojim rejtingom vuče stranku prema dnu, čini sve da HDZ ostane na vrhu. 

Da je birao, Plenković ne bi mogao pronaći boljeg šefa oporbe.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.