Obavijesti

Kolumne

Komentari 52

Besmisao izborne šutnje služi da bi se političari odmorili

Besmisao izborne šutnje služi da bi se političari odmorili
1

Teško je vjerovati da će birači proučavati izborne programe ako to nisu dosad učinili i odlučili. Šutnja je još besmislenija jer za njezino kršenje nema kazne

VIDEO

Treba skratiti za glavu sve više od metar i pol. Da to izjavi jedan kandidat za Sabor danas ujutro na središnjem trgu, ako niste bili uz njega, nema šansi da to negdje čujete ili pročitate. Čak i ako su kamere i novinarski diktafoni to snimili. 

Da direktor javnog poduzeća iz stranke sa smiješkom potpiše da zapošljava cijelu rodbinu i javno izjavi da ga baš briga, opet to ne biste čuli. Iako bi takve odluke i izjave definitivno utjecale na vaš izbor i koga ćete zaokružiti.

Sve to zbog prilično besmislenog i zastarjelog instituta izborne šutnje. Šutnja je počela u subotu u ponoć i traje do nedjelje u 19 sati. To vrijeme je zamišljeno da birač iskoristi da u miru razmisli i donese odluku za koga glasati. 

Teško je vjerovati da će birači u subotu i nedjelju proučavati izborne programe ako to nisu dosad učinili i odlučili. Šutnja je još besmislenija jer za njezino kršenje nema nikakve kazne. A potpuno je zastarjela kad se gleda napredak tehnologije. Sada ni na društvenim mrežama nitko ne bi trebao komentirati ništa vezano za izbore, kandidate, politiku, uspjehe i neuspjehe Vlade, obećanja oporbe... Naravno da to niti može proći niti ima veze s realnošću.

Ali predizborna šutnja je još tu kao neka vrsta javne tajne. Jedino dobrom čemu koristi je da se izbjegnu “napadi” aktivista ispred biračkih mjesta koji će nuditi letke i pitati za koga ćete glasati. 

Taj dio bi se mogao posebno zabraniti. A omogućiti kandidatima da do posljednjeg trena šalju svoje poruke javnosti. S druge strane, i mediji bi imali slobodnije ruke i mogli bi informirati birače do posljednjeg trenutka. Predizborna šutnja, kako je sad koncipirana, čini se da najmanje koristi za odmor birača i razmišljanje u miru. Čini se da više služi za odmor političara do izborne noći. 

U kojoj će do kasno u noć slaviti uspjeh ili lizati rane poslije poraza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode