Obavijesti

Kolumne

Komentari 22

Birtija: Kako god, ali Roberta Prosinečkog treba vratiti kući

Kao što je morao otići da bi se proslavio kao igrač, otišao je i da bi bio trener, i sve to vrijeme, pa i kad je kao igrač ili kao trener “ulazio na tri minute”, bio je gospodin

VIDEO

Kakav je samo užitak bio gledati televizijski intervju Roberta Prosinečkog. Podsjećao je na svakog od nekoliko stotina tisuća mudrih ljudi, naših djedova, koji već desetinama godina sve razumiju. Na licu im vidiš da razumiju i da neke stvari, iako bi trebalo, ne mogu promijeniti, i neki sjetni razum, i neku tugu koju ne možeš kontrolirati kao loptu, koja se kotrlja kako ona hoće.

Prosinečki je rekao da kvalifikacije nisu gotove. Da, upravo to je trebao reći. I kao Štimčev kolega, bivši suigrač, i kao navijač, kao sve što je u nogometu bio, jest i bit će. Strast na tribinama, a razum izvan tribina, točno to nam svima treba. Ne tim riječima, ali što se Bilića tiče, rekao je da možeš “imati” u rukama 30 bodova, a osvojiti 10 ili 15. 

Da, možeš pobijediti Englesku zbog krtičnjaka i Duduova gola kakav Engleska primi jednom u deset godina, pobijediš a nitko ti ne bi prigovorio da si izgubio 2-0, a može te i, što bi kartaši rekli, srat’ karta cijelu noć, ili cijelu sezonu. Kadar se raširio i vidjelo se da Robi sjedi malo, možda i previše, pogrbljen. 

Kao da na leđima nosi ne deset života nego i živote i brigu za živote svih suigrača, trenera i navijača sa svih stadiona na kojima je igrao i sjedio na klupi. Nosi čovjek na leđima nekontrolirane ekstaze nakon kojih su slijedile pretjerane kritike, sve živote koje su drugi živjeli kroz njega, snove koje je ispunjavao i sebi, ali i milijunima drugih. Čudesan život. Ukratko, iz Dinama je morao otići da bi postao Prosinečki, Real je isposlovao promjenu propisa da bi ga iščupao iz ostataka Juge, ozljede, povratak u Dinamo, pa opet tužan rastanak.

Kao što je morao otići da bi se proslavio kao igrač, otišao je i da bi bio trener, i sve to vrijeme, pa i kad je kao igrač ili kao trener “ulazio na tri minute”, Prosinečki je uvijek čovjek i gospodin. Dok vjerojatno nisam jedini koji se nada da će Žuti biti trener i u Hrvatskoj, sigurno nisam jedini koji se nada da sudbina neće biti tako okrutna da Hrvatska mora igrati protiv Prosinečkog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom