Obavijesti

Kolumne

Komentari 196

Bojkotirala Srbe pa otišla na susret s turskim diktatorom

Bojkotirala Srbe pa otišla na susret s turskim diktatorom
1

Nakon Trumpa, Putina i Orbana, Kolinda se otišla sastati i s turskim predsjednikom Erdoganom. A kako bi pripremila teren, ovoga je vikenda bojkotirala tradicionalni Božićni domjenak Srpskog narodnog vijeća

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potvrdila je status naše povjerenice za odnose s autoritarnim režimima, diktatorima, populistima i demagozima.

Nakon Trumpa i Putina, Poljske i Mađarske, sada je red došao na Tayipa Erdogana. Turskog predsjednika koji je neuspjeli pokušaj puča iskoristio za masovnu čistku, otpuštanje i uhićenje tisuća intelektualaca, profesora, novinara i drugih "neprijatelja režima".

Takvom političaru u posjet je otišla osoba koja je već iskazala veliku bliskost, razumijevanje, pa čak i sklonost, liderima koji pozivaju na hapšenje novinara ili gledaju kako se novinare ubija u njihovoj zemlji, koji huškaju protiv stranaca, imigranata, muslimana, Meksikanaca, koji pomažu okupirati susjedne zemlje, suspendiraju demokraciju i prkose svim tekovinama modernog, liberalnog društva.

Kitarović očito sa svime time nema problema.

A da bi se još bolje uklopila u takvo odabrano društvo, ovoga je vikenda napravila prigodnu pripremu svog putovanja u Tursku.

Bojkotira Srbe

Odbila je pojaviti se na tradicionalnom Božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća koji je u proteklih petnaestak godina postao jednim od najvažnijih političkih događaja u Hrvatskoj. Ne samo da se osobno nije pojavila, već nije poslala ni svog izaslanika, čime je poslala poruku da institucija predsjednika države otvoreno bojkotira srpsku manjinu u Hrvatskoj.

I to manjinu koja podržava Vladu HDZ-a u Hrvatskom saboru.

I to u vrijeme kad u hrvatskom društvu konstantno tinjaju šovinističke i nacionalističke tendencije.

Zanimljivo, Kolinda je bila ministrica u Vladi kad je njezin predsjednik Ivo Sanader upravo na tom domjenku poslao slavnu poruku "Hristos se rodi" i time kupio Milorada Pupovca i manjine za suradnju koja je trajala sve do kraja mandata Jadranke Kosor.

A nastavlja se i u mandatu Andreja Plenkovića. S Kolindom na Pantovčaku.

Dodvorava se ekskluzivnim Hrvatima

Odlazak na Pupovčev domjenak oduvijek je bio lakmus papir za svaku vlast i određivao je ton međunacionalnih odnosa u društvu. I dok je Kitarović na njemu bila prve godine svog predsjedničkog mandata, iduće godine je poručila kako "taj domjenak nije produktivan te da na njega ne bi išla".

Ali nije poslala ni svog izaslanika, kako bi se to očekivalo od institucije predsjednika države.

I Ivo Josipović je dvije godine bojkotirao taj skup, nakon svađe s Pupovcem kojeg je optuživao da je "etnobiznismen". Ponovno se ukazao tek u kampanji za drugi mandat, kako bi se izborio za glasove srpske manjine.

Kitarović, naravno, ne misli da su joj srpski birači bitni, ali pokazuje da su joj bitni ekskluzivno hrvatski glasovi. Da ne kažemo antisrpski. Čak ni to, međutim, nije toliki problem. 

Veći je problem činjenica da je s domjenka izostala nazočnost institucije šefa države, kao da Srbi u Hrvatskoj nemaju nikakve veze s Pantovčakom. Kao da Kolinda nije ujedno i predsjednica srpske manjine u Hrvatskoj.

Zajedništvo u podjelama

Takav sektaški odnos tipičan je za politiku hrvatske predsjednice, koliko god odudarao od njezinih parola o Zajedništvu. Time ona unosi novi duh podjela koje Plenković svojom koalicijom s manjinama želi pod svaku cijenu potisnuti.

Takvim pristupom Kitarović se savršeno uklapa u društvo s kojim se tako često i tako entuzijastično sastaje, nalazeći zajednički jezik s neliberalnom, antimanjinskom, sektaškom, autoritarnom, radikalnom politikom svjetskih lidera.

Obično se kaže, s kim si, takav si. Valja se samo nadati da Hrvatska neće postati država po Trumpovu, Putinovu, Erdoganovu, Orbanovu modelu. I po modelu svoje predsjednice.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 196
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući