Obavijesti

Kolumne

Komentari 8

Budu li mladi dobri na SP-u, van će otići prije prvog brijanja

Budu li Hrvati dobri na svjetskoj smotri do 20 godina u Turskoj, pola reprezentacije će, vidjet ćete, odlepršati u inozemstvo prije prvog brijanja. I iz te kože ne možemo

VIDEO

Ovih dana spoznat ćemo budućnost hrvatskog reprezentativnog nogometa. Upravo tako možemo nazvati svjetsku smotru reprezentacija do 20 godina u Turskoj. Izabranici Dinka Jeličića u skupini su s Urugvajem, Uzbekistanom i Novim Zelandom, a ciljaju na jedno od prva dva mjesta, dakle na prolaz u eliminacijski dio prvenstva. 

I štogod da se zbilo u Turskoj, valja biti jasno, sam odlazak na Svjetsko prvenstvo silan je uspjeh koji nam daje nadu da će i A reprezentacija danas-sutra isto biti konkurentna. Drugim riječima, uspijevat će izboriti velika natjecanja (EP i SP) od kojih naš reprezentativni nogomet, pa i Savez, živi.

Zarađujući novac od plasmana na velike priredbe, afirmirajući igrače čija se tržišna cijena penje u visine, hrvatski nogomet već živi 20-ak godina. Unatoč dva kiksa, neodlasku na EP 2000. u Belgiji i Nizozemskoj i na SP 2010. u Južnoj Africi, hrvatska reprezentacija je od svog osnutka do danas zauzela izvrsno mjesto u hijerarhiji svjetskog nogometa. Pustimo sada renking koji je donedavno tvrdio da je Hrvatska 4. momčad svijeta, napumpan i s prijateljskim utakmicama, ali da naša reprezentacija pripada gornjem kvalitativnom domu svjetskog nogometa - stoji!

I sve se to iznjedrilo iz mahom dosadnog i nezanimljivog hrvatskog prvenstva u kojem ipak stasaju veliki talenti, koji tržišnom liberalizacijom praktički u pelenama odlaze u inozemne klubove. Tamo većina sazrijeva i postaje neizbježan kadar A reprezentacija.

Novi sustav prvenstva, četverokružni s 10 klubova, promoviran za nastupajuću sezonu, morao bi tim mladim igračima koji su napunili naše prvoligaške klubove, omogućiti više jakih, teških utakmica i još brže igračko sazrijevanje. S tim da se, nažalost, moramo pomiriti s odlascima onim najboljih tek kada se prvi puta obriju.

Tržište nema milosti prema mladosti, uzima što valja, ne dira ono što ne valja. Međutim, kada se naš nogomet prilagodi takvom tržištu, poslužimo se frazom iz gospodarstva, posve se okrene izvozu, to ne znači da će reprezentacija patiti. Naprotiv, i dalje će biti akumulirana s našim igračima iz inozemnih klubova. A nama će ostati da gledamo nacionalno prvenstvo poletaraca koji već gledaju kako "pobjeći". S time da ćemo najbolje Hrvate gledati u prijenosima i snimkama eurovizijske televizijske razmjene.

Budu li Hrvati dobri na svjetskoj smotri u Turskoj, pola reprezentacije će, vidjet ćete, odlepršati van. I iz te kože ne možemo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode