Obavijesti

Kolumne

Čak i vaše zanimanje otkriva jeste li ljevičar ili pak desničar

Čak i vaše zanimanje otkriva jeste li ljevičar ili pak desničar
1

Ako ste odlučili večer provesti uz newsletter, preporučam standardnu i isprobanu metodu koja kaže da u pozadini pustite malo dobre muzike, napravite šalicu kave ili čaja i potom i zaronite u ovotjedne linkove.

VIDEO

1. Priča iz francuske (ali kao da je naša) - represivni organi su pokrenuli istragu protiv predsjedničkog kandidata čija je žena ko fol bila zaposlena kao pomoćnik njega parlamentarca (dok je u realnosti bila domaćica). Ova afera pogoduje Marine Le Pen koju financiraju Rusi. I da priču o Francuzima završimo na doista ružnoj noti, znate li da su oni lansirali mačku u svemir?

2. Malo o US of A: IBMov Watson analizira Trumpov nastupni govorzašto je 1984 trenutno jakoooo dobro prodavana knjiga u Americispašavanje demokracije od novele iz 1935 godinekako spasiti demokraciju - recept u dvadeset točakatjerajući suradnike da govore laži lider podriva njihovu samostalnost i čini ih ovisnima o sebikako propaganda koristi laži da bi erodirala istinu i moralnost (Hannah Arendt o nacističkoj propagandi ali u biti sve paše pa je ok i danas).  Kako brojati ljude u gomili (i koliko ih je uopće bilo na inauguraciji). Narcissistic personality disorder je zabilježen u Washingtonu, što to točno znači? Donald je malo impulzivan i kako se to vidi u prvih deset dana vladavineKako nas jezik kojeg Trump koristi čini podložnima za lažne vijestiNedjeljivi - booklet s uputstvom kako se boriti protiv Trumpove agende.


Ako vam se dopao ovaj newsletter, možete se besplatno prijaviti i dobiti ga svake nedjelje na ovom linku




3. Infografikepad povjerenja u vlasti narušavaju demokraciju (pogodite u kojem smjeru ide Hrvatska?) i bonus na ovo ali u obliku članka: kako izgleda život kada izgubite vjeru u sustav30 godina Erasmusavizualiziranje nesigurnostikoliko često treba čistiti zanemarene dijelove kućeda li vas vaše zanimanje čini politički lijevim ili desnim?zašto su ruže skupe na Valentinovosedam grešaka u ponašanju prilikom intervjua za posao.

4. Ako želite pobjeći od svega, jeste li razmišljali o svjetionikuMaatsyuker svjetionik traži novog čuvara za period od šest mjeseciIma i promo filmić. Požurite, natječaj je otvoren još samo danas i sutra.

5. Mariachi sastavi bivše Jugoslavije.

6. Kratki filmićiprekršajideja za predizbornu fontanu u Zagrebu4K snimka surfera i morskih pasa dronomkako biti srdačna osobapredmeti koji se čudno ponašajulavina u PatagonijiNizozemska dobrodošlica Trumpuzašto je enkripcija bitnakako lagano staviti gumu na felgu od biciklakovanje ogromnog metalnog prstena na ulici u Kini.

7. Kutak za muško-žensku nejednakost: curice već s šest godina starosti smatraju da su dečki pametniji od njihdvije godine nakon što je Nicole bila poslana kući jer nije nosila na svoj posao u PWC štikle promijenjena su pravila odijevanja a uskoro će o tome morati diskutirati i britanski parlamentamerička država tuži Oracle zbog diskriminacije između plaća muškaraca i ženapušenje i konzumacija alkohola kod žena kao faktor seksualne privlačnostižene se sve češće pojavljuju kao seksualni predatori.

8. Foodie kutak: Fat and furious burger (navodno su svi burgeri ovdje jestivi), dokazano je da grah i grašak organizmu daju snažniji dojam sitosti od jedenja proteina (aka. mesa), kako najlakše oguliti jaje (trik je u kuhanju), u Americi možete kupiti burgere bez mesa a koji imaju okus po mesu (40kn za 250grama, ekipa koja je probala kaže da ako ne znate nećete skužiti).


Jednom tjedno (nedjeljom ujutro, taman u doba jutarnje kave) šaljem odabir desetak tema o kojima niste imali priliku čitati u domaćim medijima, a koje smatram bitnima. Prethodne newslettere možete pregledati u arhivi newslettera.




9. Auto kutak: uživajte u vožnji dok još možete/smijeteni auto dileri više ne razumiju što prodajumoj auto radi što? (mali vodič kroz deset godina napretka u auto industriji), autonomni i povezani automobili će postati oružje budućnosti.

10. Antivirus softveri su loši i najbolje ih je deinstalirati (ovo je dosta složeni savjet i mislim da ga treba dobro razmotriti i iskoristiti ako ste u mogućnosti koristiti ili koristite najnovije platforme, ja osobno ne koristim antivirusne alate osim onoga koji dođe standardno s windowsima). Kad smo već na pitanjima cyber sigurnosti, Singapur je odlučio u svibnju isključiti skoro 100.000 državnih računala s interneta (good luck with that), a Trump općenito malo vjeruje računalima.

Ako ste kliknuli na najmanje četiri ponuđena linka, vrbovali novog pretplatnika ili podijelili link na newsletter na Twitteru ili Facebooku - nagradite se ovim fotogalerijama: nimbustočka nestajanjastepenicepogled kroz prozor.

Izvorni newsletter pročitajte ovdje, a pretplatite se ovdje

Marko

O autoru:


Marko Rakar je komunikacijski i politički savjetnik iz Zagreba, a posljednjih nekoliko godina se uglavnom bavi otkrivanjem nepravilnosti u financijskom poslovanju. Nedjeljno-jutarnji newsletter stvara već tri godine. Blog piše od 2004. na ovoj adresi, a možete ga pratiti i preko Facebooka ili Twittera.



 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang