Obavijesti

Kolumne

Komentari 252

Časne i nečasne, branitelji i biskupi, križevi i gnjevni križari

Časne i nečasne, branitelji i biskupi, križevi i gnjevni križari
1

Kao da su križari provalili zidine. Tako je izgledalo preuzimanje dužnosti u uredima Ministarstva branitelja, uz prosvjednike, biskupa Košića, križeve i svetu vodicu...

VIDEO

"Časne dolaze, nečasne odlaze", osvanulo je jutros na ulazu u Ministarstvo socijalne politike na dan kad je bivša časna sestra Bernardica Juretić došla preuzeti dužnost od bivše ministrice Milanke Opačić.

Istoga dana, u istoj zgradi, u Ministarstvo branitelja nije došla samo bivša časna, nego biskup. 

Biskup Vlado Košić blagoslovio je Ministarstvo branitelja: prvo sam ulaz u ministarstvo, zatim hodnike, pa konferencijsku dvoranu, na vjerskoj ceremoniji novi ministar dobio je jedan križ koji je objesio na zid i još jedan s kojim je pozirao pred novinarima, kao i pred pedesetak prosvjednika koji su naprosto provalili u (sada njihovo) ministarstvo.

Tako izgleda preuzimanje vlasti u sekularnoj državi.

Kao da je križarska vojska provalila zidine. 

Pa sada ratni veterani s biskupom posvećuju državne urede i vješaju po zidovima križeve.

Katolička država

Bernardica Juretić, bivša časna sestra, a sada ministrica socijale, nazočila je tom vjersko-političkom obredu, a potom novinarima objasnila: "Ako smo država u kojoj se 90 posto građana izjašnjava katolicima, i ako su branitelji imali potrebu za takvom duhovnom pomoći, zašto ne bi svećenici blagoslovili ministarstva".

Zvuči uvjerljivo.

Ali ako smo doista, kako kaže nova ministrica, zemlja s 90 posto katolika, kako to da je u Ustav RH, u njegov članak 41., upala odredba o odvojenosti crkve i države?

I ako branitelji, kako reče, doista imaju potrebu za duhovnom pomoći, zašto onda ne prošeću do prve crkve, primjerice do jedne samo desetak minuta udaljene od Industrogradnjina nebodera u Savskoj?

Tome crkve i služe, zar ne? 

Što ljude vrijeđa?

Za pisane poruke izvješene na vratima zgrade ministarstava, ministrica Juretić kazala je da ih nije vidjela, no poručila je da smo slobodno demokratsko društvo u kojem svatko ima pravo govora, ali da treba paziti da se ljude ne vrijeđa. 

Svejedno, bivša ministrica socijalne politike i bivši ministar branitelja ispraćeni su iz zgrade kao "nečasni".

Stoga ne bi bilo nimalo neobično kad bi se uskoro onom registru izdajnika i agresora pridodao i registar "nečasnih". Onih koje se tjera križevima i nakon kojih biskup mora svetom vodicom "raskužiti" prostorije. 

Na vlast su napokon došli "oni koji se znaju prekrižiti", kako je to ovih dana naglasio Tomislav Karamarko. Pa ne bi bilo zgorega odmah složiti registar onih koji s time imaju problema.

Istjerivanje nečasnih

U tom kontekstu, izjava ministrice Bernardice Juretić kako treba paziti da se ljude ne vrijeđa treba se iščitati u proširenom kontekstu. Ne samo kao "istjerivanje nečasnih", nego i kao vrijeđanje svih hrvatskih građana kojima Ustav garantira odvojenost Crkve i Države.

Današnje scene iz nebodera u Savskoj, dolazak biskupa poznatog po verbalnom progonu komunista, petokolonaša, udbaša, pa i "zločinačke vlasti", zatim vjerski obred u državnoj instituciji, mahanje križevima kao da je riječ o hodočašću, a ne preuzimanju vlasti, doista mogu uvrijediti svakog građanina - pa i katolika - koji živi u Ustavom uređenoj sekularnoj državi.

Jer, nije ovdje na udaru samo država, nego i Crkva koja se koristi u politikantske svrhe.

I nije ovdje jedino sporan vjerski obred, već je zastrašujuća histerija i mržnja koja je pratila cijeli događaj u Savskoj.

Osvetnička histerija

Ministar Predrag Matić prekidan je zvižducima i urlanjem, a onda ispraćen ponižavajućim transparentima na ulazu u zgradu, baš kao što je i ministrica Opačić ispraćena s parolom "Časna ulazi, nečasna izlazi".

Nije to bio samo trijumfalizam. Bila je to osvetnička histerija.

Ima li ona neke veze sa crkvenim učenjem?

Nažalost, ništa manje od ovog histeričnog cirkusa s izdajicama, sa svećeničkim posvećenjima državnih ministarstava, s časnama i nečasnima, s križevima i križanjem, nismo zapravo mogli ni očekivati.

To je ono što je HDZ najavljivao, to je ono što je HDZ priželjkivao i to je ono što HDZ sada provodi.

Provodi proceduru lišenu svakog dostojanstva, ali i lišenu bilo kakvog obzira prema Ustavu, prema zakonima, prema državnim, ali i institucijama Katoličke crkve.

Konzervativno-klerikalna revolucija očito je počela. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera