Obavijesti

Kolumne

Komentari 109

Zemlji ovako nečiste savjesti ni priziv savjesti ne pomaže

Zemlji ovako nečiste savjesti ni priziv savjesti ne pomaže
1

Priziv savjesti ulažu liječnici, ljekarnici, čak i tv spikeri. Ali taj priziv savjesti nisu ulagali oni koji su godinama uzimali mito, širili korupciju, krali, pljačkali, ponižavali...

VIDEO

Prvo smo dobili priziv savjesti liječnika koji u državnim bolnicama odbijaju obavljati pobačaje. Pa smo dobili čak i popis bolnica, državnih naravno, u kojima takva usluga više uopće nije moguća. 

Onda smo dobili priziv savjesti televizijskog spikera koji je na javnoj televiziji odbio pročitati tekst o Kolindi Grabar Kitarović s kojim se osobno ne slaže.

A sada smo dobili i priziv savjesti ljekarnika koji imaju pravo odbiti prodati pilulu za kontracepciju. Umjesto toga, nudi im se opcija da taj nezahvalan zadatak prepuste kolegi ili da mušteriju naprosto upute u drugu ljekarnu.

Tamo gdje rade oni "bez savjesti".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako je krenulo, još malo pa ćemo dočekati da i prodavačice na kiosku ulože priziv savjesti na prodaju kondoma. S obzirom da ne odobravaju njegovu upotrebu u onoj vrsti spolnog odnosa koju smatraju grijehom.

Moralne barikade

Uglavnom, u posljednje smo vrijeme obasuti tim prizivima savjesti, više nego ikada prisiljeni smo probijati se kroz moralne barikade koji liječnike onemogućavaju da pomažu pacijentima, spikerima brane da prenose kritiku, ljekarnike odvraćaju od prodaje farmaceutskih proizvoda.

Moramo pažljivo birati bolnicu u kojoj ćemo se liječiti, tragati za ljekarnom u kojoj ćemo kupovati, izlagati se ponižavajućim pitanjima o kontracepciji, a tko zna, možda ćemo sutra po sili zakona birati i svećenika koji će nas odgovarati od pobačaja. 

A sve to zbog "priziva savjesti".

Međutim, ono što je u ovoj priči zanimljivo jest da o tom famoznom prizivu savjesti nismo baš imali priliku slušati onda kad se u ovoj zemlji pljačkalo i ubijalo.

Kad se tonulo u korupciju i tražio mito, ne nailazimo na priziv savjesti kad se huška na unutarnje i vanjske neprijatelje, kad se prebrojavaju krvna zrnca, provodi segregacija pri zapošljavanju, niti smo o savjesti slušali onda kad se lagalo, varalo, vrijeđalo i ponižavalo.

Malo koga je tada u ovom duboko savjesnom društvu mučila nečista savjest.

Savjest Crkve

Nije se, primjerice, čulo visoke predstavnike Crkve kako osuđuju ratne zločine, mučenja i ubijanja u ime nacije i države. Štoviše, takve se osobe proglašavalo herojima. Nismo čuli ni da se osuđivalo zlostavljanje djece, da se u svrhu priziva savjesti ustajalo protiv izgradnje skupih crkava u osiromašenim selima, da se odustajalo od zlatnih palača i Vatikanskih ugovora.

Nije se čulo savjesne liječnike da svoj priziv savjesti ulažu na rasprostranjeni mito i korupciju, na plave kuverte, umjetnine i darove.

Nismo slušali o prizivu savjesti ni onda kad se na javnoj televiziji huškalo, lagalo, cenzuriralo, propagiralo.

A još manje smo vidjeli velike poduzetnike, tako bliske sa Crkvom i okrenute vjeri, kako ih nešto jako muči savjest što svoje zaposlenike drže na minimalcu, što ih plaćaju na crno ili ih uopće ne plaćaju.

Ali smo zato vidjeli biskupe i kardinale kako izbjegavaju odlazak u Jasenovac, valjda zbog priziva savjesti, i umjesto toga drže mise za ustaške poglavnike ili posvećuju ustaške spomenike.

Savjest političara

Gledali smo kako upravo oni političari koji su obilazili hodočašća, nosili križeve i svijeće i sjedili u prvim redovima na crkvenim misama, završavaju iza rešetaka zato što su bez imalo savjesti krali, pljačkali, uzimali. 

Vidjeli smo i one koji su mirne savjesti o svemu tome šutjeli.

Kao što sada gledamo one koji bez imalo savjesti, ali zato u ime vjere i nacije, šire mržnju, huškaju, dijele ljude po nacionalnosti, vjeri ili političkoj pripadnosti. 

Da smo barem jednom doživjeli da je u navedenim slučajevima došlo do institucionalnog prigovora savjesti kakvom sada svjedočimo u slučaju liječnika ili ljekarnika koji odbijaju pomoći pacijenticama i ženama koje vjeruju kako u 21. stoljeću imaju tu slobodu raspolagati svojim tijelom.

Možda bi ova zemlja malo bolje izgledala.

A da cijela stvar bude još gora, ovi prizivi savjesti koji se sada javljaju u vezi pobačaja i kontracepcijskih pilula samo dodatno sužavaju prostor slobode i zatvaraju društvo u uske granice vjerske isključivosti.

Liječnici odbijaju liječiti, ljekarnici odbijaju pomagati.

Kao što mnogi godinama nisu odbijali krasti, pljačkati, ucjenjivati, uzimati mito, institucionalizirati korupciju, ponižavati...

Zemlji ovako nečiste savjesti ni priziv savjesti ne pomaže. Dapače, još i odmaže.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu