Obavijesti

Kolumne

Komentari 170

Četnici Šešelja opet marširaju Beogradom: Sramotna odluka!

Četnici Šešelja opet marširaju Beogradom: Sramotna odluka!
2

Haški sud je odlukom o puštanju ratnog zločinca Vojislava Šešelja na slobodu donio jednu od najsramnijih odluka od svojeg osnivanja. Tragično i nedopustivo

VIDEO

Samo tri dana uoči još jedne godišnjice i sjećanja na žrtve Vukovara, Beogradom će u subotu marširati četnički vojvoda Vojislav Šešelj. Haški sud je odlukom o puštanju ratnog zločinca na slobodu donio jednu od najsramnijih odluka od svojeg osnivanja.

Sud, koji je osnovan s ciljem istraživanja i kažnjavanja zločina te prava na zaštitu i dostojanstvo žrtava, ovom je odlukom svoje mjesto u povijesti - pomaknuo u prostor prezira i zaborava. Ni jedan slučaj u haškoj sudskoj povijesti nije sramotan poput ovog. Šešelj je svaku pojavu u sudnicu iskoristio za vrijeđanje i suda i međunarodnog prava. "Znate li kome se obraćate i tražite da ustane i sasluša optužnicu vi bjelosvjetski hohštapleri?", grmio je Šešelj. 

"Ja sam četnički vojvoda", ponižavao je bahato Šešelj sudsko vijeće u Hagu koje mu ni poslije 12 godina nije uspjelo izreći kaznu. Haški se sud u odluci o privremenom puštanju na slobodu pozvao na humane razloge i liječenje teško bolesnog čovjeka. Nepodnošljivi je istodobno zaborav na žrtve i ranjenike iz vukovarske bolnice, koje su upravo Šešeljevi četnici zvjerski ubijali na Ovčari.

Poseban je cinizam suda odredba prema kojoj se Šešelju, u odluci o puštanju na slobodu, zabranjuje svaki kontakt sa žrtvama i svjedocima.

Da je Haški sud zaista želio zaštititi žrtve i svjedoke, Šešelju bi, uz liječenje, zabranio svaki javni nastup, a za to tražio i posebnu garanciju srbijanske vlade.

No takve odredbe u haškoj odluci - nema. Šešelju, kojem je zabranjen kontakt sa "žrtvama", bit će dopušteno da na čelu svojeg četničkog pokreta još jednom "šeta" Beogradom praćen kamerama i mikrofonima.

I prije puštanja najavio je da se u "Srbiju vraća po osvetu". Ni ta izjava nije promijenila hašku odluku. Tragično i nedopustivo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin