Obavijesti

Kolumne

Komentari 54

Ciljao je diplomatsku počast. Pa onda upao u biblijsku pošast

Ciljao je diplomatsku počast. Pa onda upao u biblijsku pošast
1

Bizarno je izgledao Andrej Plenković u društvu državnog vrha kada se javnosti nakon potresa u Zagrebu i uslijed epidemije korone obraćao ispred panoa hrvatskog predsjedanja EU. Počast se pretvorila u pošast.

VIDEO

Sjećate se kad je novi ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poručio novinarima da, umjesto kopanja po aferi ministra Milana Kujundžića, trebaju pratiti hrvatsko predsjedanje Europskom unijom?

Jučer smo dobili zgodno podsjećanje na tu bizarnu činjenicu.

Ispred golemog bijelog panoa s logom i parolom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom državni vrh, neki od njih i sa zaštitnim maskama na licu, obavještavao je javnost o posljedicama potresa u Zagrebu i kako se u toj situaciji nositi s pandemijom koronavirusa.

Bio je to šokantan kontrast.

Hrvatsko predsjedanje EU najavljivano je kao diplomatski spektakl, vrhunac Plenkovićeva mandata, nagrada za sve što je Hrvatska učinila u svom demokratskom i društvenom razvoju, a pretvorio se u biblijsku pošast.

HR2020

Počelo je s koronavirusom, najgorom pandemijom u zadnjih stotinu godina, a nastavilo s potresom u Zagrebu, najsnažnijim u zadnjih 140 godina. Skakavci se trenutno skupljaju u Africi.

Zbog čega su jučer Andrej Plenković, Zoran Milanović, ministri i stručnjaci, pa i gradonačelnik Milan Bandić, davali izjave ispred panoa "HR2020", doista je teško reći.

Možda je to naprosto simbolika ovog predsjedanja. A možda i način da se još jednom obrati pažnja na hrvatsko predsjedanje Europskom unijom.

Andrej Plenković želio je predsjedanje EU iskoristiti za šminkersko prešetavanje diplomatskim koridorima s europskim čelnicima i državnicima. Trebao je koračati po crvenom tepihu međunarodne diplomacije. Hrvatska je trebala izvući najljepša odijela i haljine, trebala je to biti parada posuta šljokicama i zalivena šampanjcem.

A evo, umjesto toga Plenković je jučer ispred panoa hrvatskog predsjedanja EU krenuo u obilazak potresom rasturenog grada u državi okovanoj koronavirusom. 

Gazi po ruševinama

Hodao je po ruševinama ispod zgrada s kojih mu se svaki čas na glavu mogao srušiti komad fasade. Hodao je praćen ministrima s maskama u doba kad je zabranjeno okupljanje u strahu od širenja zaraze.

Predsjedanje EU od početka se smatralo Plenkovićevim Potemkinovim selom, a sada je premijer upao u kulisu holivudskog filma katastrofe.

I ako je predsjedanje EU trebala biti propagandna akcija za Plenkovićevu vladu, vrhunac njegova mandata i kampanja za parlamentarne izbore, ova pošast koja ga je snažna pretvorila se u istinski test njegove kompetencije.

Nema više šminkanja. Sada se doslovno spašava država.

Nema skrivanja

I nema više skrivanja iza parola, plakata, zastava, protokola i crvenih tepiha. Plenković se našao isturen na čelu države koja se doslovno bori za preživljavanje. Ne samo života u doba korone, nego i života nakon korone, nakon potresa, nakon očekivane recesije, nakon kataklizmi svih vrsta.

Nema diplomatskih počasti, ima samo biblijskih pošasti.

Zato jučerašnje obraćanje nakon potresa ispred panoa HR2020 nije upadalo u oči zbog svoje iščašenosti, neprikladnosti, pa i osjećaja nepripadanja, već i zbog upadljivog kontrasta onome što je to predsjedanje trebalo biti, a u što se zapravo pretvorilo.

Plenkovića se često optuživalo da je diplomatski šminker i samopromotor, a sada se našao u situaciji kad se mora dokazati kao vrhunski operativac, autoritet i nadasve lider. 

Ili ipak ima skrivanja?

S druge strane, te biblijske pošasti mogu mu poslužiti i kao paravan za skrivanje nekih loših vijesti za njegovu Vladu, kao što je izvještaj Antikorupcijskog odbora Vijeća Europe (GRECO) u kojem ga se optužuje za opstrukciju rada Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

Kao, uostalom, što pandemija i potres služe Milanu Bandiću da skrene pažnju sa svojih suđenja i afera. 

A te biblijske pošasti jedino remete planove Zoranu Milanoviću da "normalno" i neprimjetno odradi mandat na Pantovčaku. Bez iznenađenja i uznemirenja.

Proteklih tjedana društvenim mrežama kruži šala da će Europska unija dobro razmisliti kad će Hrvatskoj opet ukazati neku ovakvu čast kao što je bilo predsjedanje Unijom, jer vidimo do čega nas je to dovelo. 

No to je bila prilika da se Hrvatska dokaže u borbi s neviđenim pošastima.

A Plenkoviću prilika da osigura drugi mandat na vlasti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje, 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode