Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Čime se liječe mačji šugarci u ušima i zašto pas gubi svijest?

U ovotjednoj Zoordinaciji dr. Goran Azenić odgovara na pitanja uslijed čega pas može gubiti dlaku, zašto odbija jesti suhu hranu, zbog čega pada u nesvijest...

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Američka stafordica gubi dlaku

Poštovani,

Američka stafordica stara 7 godina počela je gubiti dlaku, a mjestimično joj se na oba boka stvaraju uzdignuća dlake kao loptice. Čini se da će i tamo dlaka početi opadati. Mazala sam je Betadinom 1%. Ne stignemo do veterinara pa ima li kakvo bolje sredstvo dok je ne odvedemo na pregled?

Puno hvala! Lp.

To upućuje na hormonalni poremećaj

Poštovana,

gubitak dlake može, ali i ne mora biti u kombinaciji sa svrbežom. Ukoliko nije prisutan svrbež moglo bi se raditi o npr. hormonalnom poremećaju (najčešće spolni hormoni).  Ukoliko se javlja i svrbež, gubitak dlake može biti prouzročen češanjem ili grickanjem, a to se najčešče javlja kod invazije buhama ili preosjetljivosti na ugriz buhe, upaljene ili prepune paraanalne vrećice, gljivične infekcije (npr. malessezia), preosjetljivosti (alergije) na hranu, prašinu, trave i sl. Obzirom da Vaš pokušaj mazanja 1% Betadinom nije bio uspješan, preporučio bih Vam posjet veterinaru.  

Njemačka ovčarka odbija jesti suhu hranu

Poštovani,

Imam njemačku ovčarku staru 9 i pol godina. Unatrag dva mjeseca neće jesti suhu hranu, već samo konzerve koje joj pomiješam s tijestom ili palentom.Stolicu i mokraću ima u redu, vesela je i voli se igrati. Jučer sam primijetila da jede lišće gaveza, pretpostavljam da joj nedostaje nekih vitamina.

Srdačan pozdrav od mene i Astre.

Možda je bole zubi ili desni

Poštovana, 

S obzirom na to da se radi o starijem psu, moguće je da ima problema s desnima ili zubima pa joj više paše mekanija hrana koju ne treba puno žvakati. Što se tiče jedenja lišća, moguće je da ima probavnih problema, koje si jedenjem lišća želi olakšati (povraćati). Obzirom da je oralno uzimanje gaveza štetno, preporučio bih Vam da je držite pod kontrolom. 

Mačke imaju šugarce u ušima

Poštovani, imam 3 mačke. Znam da imaju šugarce u ušima, zanima me samo mogu li se šugarci liječiti lijekom Aural Care, koji sam dobila od veterinara kada mi je kuja imala šugarce.

Unaprijeh hvala na odgovoru

Preporučujem ampule

Poštovana,

Ušni šugarci dijagnosticiraju se jedino otoskopskim i mikroskopskim pregledom ušnog cerumena. Lijek koji spominjete nisam  pronašao pod tim imenom (možda ste mislili na preparat Ear care i on se koristi za redovitu higijenu zvukovoda i ne sadrži lijekove. Za liječenje invazije šugarcima obično se koriste ampule, Stronghold (Zoetis) i Advocate (Bayer)  (treba ih prepisati veterinar-recept), koje osim na njih djeluju  i na neke unutarnje i vanjske parazite (buhe, uši, crijevni paraziti, srčani nematod). Ampula se stavlja na kožu između lopatica, a uputno je ponoviti tretman još jednom nakon mjesec dana. Također, osim maca, trebalo bi tretirati i kuju te sve kućne ljubimce koji su u doticaju s macama. Osim jedne od navedenih ampula, vaš veterinar će vam prepisati i kapi za uši koje će smiriti upalu jer kod invazije sa šugarcima prisutna je i upala zvukovoda.

Mješanac pekinezera se nekontrolirano trese

Poštovani, 

imam psa. Mješanac je, majka mu je čistokrvna pekinezerica, a otac mješanac. On je u tipu pekinezera. Često mu se zna dogoditi da se odjednom počne tresti i da ne može stati na zadnje noge. Prije par dana čak neko vrijeme je ostao bez svijesti. Dosad sam ga masirala u kadi, pod vodom i s eteričnim uljem lavande. To bi mu inače pomoglo, ali ovaj put nije. Ne znam što da radim. Star je 2,5 godine. Hvala!

Možda pas boluje od epilepsije

Poštovana,

Predlažem da odvedete psa na detaljan pregled, također bi bilo jako korisno kad biste taj napad uspjeli snimiti i pokazati veterinaru. Postoji mogućnost da se radi o epileptičkom napadu, ranije su bili slabiji, a ovaj zadnji je bio jači te je vaš ljubimac ostao bez svijesti. U svakom slučaju treba se provesti dijagnostika kako bi se isključile neke druge bolesti ili stanja npr. autoimunosna bolest lokomotornog sustava (Miastenija gravis), neki metabolički ili hormonalni poremećaji, neke infektivne bolesti. Stoga svakako posjetite veterinara.  

Pas se stalno češe

Poštovani,

imam psa shitzua. Njegov problem je što se stalno češe oko repa, nožice i rebra. Također, veoma često si vuče dlaku. Zanima me kako bi se problem mogao riješiti. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Treba se napraviti dermatološka obrada

Poštovana,

Uzroci svrbeža mogu biti mnogobrojni (bakterijski, gljivični, parazitarni, autoimuni, alergijski). Stoga, neophodno je da odvedete psa na veterinarski pregled gdje će se napraviti dermatološka obrada. Po vašem opisu prvo bi posumnjao na prepunjenost perianalnih vrećica i/ili problem sa buhama. Ukoliko se radi o prepunjenosti perianalnih vrećica, veterinar će napraviti toaletu istih te prema sadržaju odrediti je li potrebno njihovo ispiranje i medikamentozna terapija.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode