Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Četvrtak, 01.08.2013. u 13:07
99 komentara

Demokracija u Dubrovniku: Politika za Srđ, građani protiv

Dubrovački vijećnici SDP-a, HDZ-a i HNS-a ignorirali glasove deset tisuća građana na referendumu i zajednički digli ruke za kontroverzni projekt golfa na Srđu.

Grgo Jelavić/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
99 komentara

Prije točno tri mjeseca čak 85 posto Dubrovčana na referendumu se izjasnilo protiv projekta golf igrališta na Srđu. Od 12 tisuća onih koji su izašli na referendum, samo ih se 1846 izjasnilo za taj nekretninski projekt težak milijardu eura. 

Deset tisuća bilo je protiv.

Rezultati, naravno, nisu priznati jer na referendum nije izašlo potrebna natpolovična većina registriranih birača. Investitori su slavili, a politici je laknulo.

Mjesec dana kasnije, na lokalnim izborima u Dubrovniku, na koje je izašlo samo 44 posto građana, HDZ je dobio najviše glasova, ispred HNS-a i SDP-a. Ubrzo su te tri stranke sklopile veliku koaliciju.

Poništena volja

A njihovi vijećnici, kao izabrani predstavnici građana, prekjučer su digli ruke za projekt na Srđu. Suprotstavljajući se time volji onih Dubrovčana koji su na referendumu, u odnosu deset naprema jedan, odbili projekt na Srđu.

I eto nam hrvatske demokracije na djelu.

Ne samo da su veliku koaliciju sklopile stranke koje se reklamiraju kao ogorčeni politički protivnici, na lokalnoj kao i nacionalnoj razini, ne samo da ovakvi savezi demokratsko odlučivanje na izborima zapravo čine besmislenim, jer će stranke ionako koalirati na vlasti, već se na ovom primjeru najbolje vidi kako izabrani predstavnici s lakoćom donose odluke suprotne volji građana.

U Gradskom vijeću izglasan je projekt koji je trebao pasti na referendumu.

Projekt koji je kontroverzan od samog početka, za koji su i stranački ljudi govorili da je "praonica novca" i da prodaje apartmanizaciju pod krinkom golf terena, projekt koji se još i sada vuče po sudovima i koji, prema tumačenju upućenih, neće donijeti veliku korist Dubrovniku koliko samim investitorima, a koji je postao toliko bitan da su SDP i HDZ oko njega sklopile veliku koaliciju.

Goli opstanak

U vezi svih drugih lokalnih, ali i nacionalnih tema, dvije najveće stranke se razilaze, osporavaju ili svađaju. Samo su se oko Srđa bez problema složile. Kao da se radi o golom opstanku Dubrovnika.

Građani, barem oni motivirani, pokazali su da su protiv, a njihovi vijećnici da su za projekt. Uz jednu suzdržanu vijećnicu SDP-a. Tko tu zapravo griješi? Koga vijećnici zastupaju i u čijem interesu nastupaju?

Umjesto da uzmu u obzir rezultate referenduma, politika se ponaša kao da se on nikada nije dogodio. Zakonska odredba o natpolovičnom odazivu na referendum sada se koristi kao alibi, ali recimo, nije poštovana prilikom referenduma o ulasku u EU.

Da bi se pritom sklopila dosad nezamisliva koalicija oko projekta koji evidentno nema potporu samih građana.

Zašto? Da se Vlada može pohvaliti investicijama i usput demonstrirati sposobnost da slomi otpor lokalne zajednice?

Možda su udruge u krivu

Tko zna, možda su građani i udruge u krivu u vezi projekta na Srđu. Možda se on u konačnici - ako do njega uopće dođe - pokaže uspješnim, možda upravo zahvaljujući njemu procvjeta turistička destinacija, a građani Dubrovnika s vremenom osjete njegove blagotvorne učinke. Možda se velika koalicija pokaže opravdanom.

A možda neće biti ništa od toga. 

Kako god ispalo, sam način na koji se do svega toga dolazi postao je diskutabilniji, pa čak i kontroverzniji, od samog projekta. 

Stoga bi investitorima bilo bolje da pokažu kako je projekt bio vrijedan svega toga. Jer naknadne isprike političara, kakvih smo se naslušali u Zagrebu nakon raskida s Milanom Bandićem, naprosto nam se ne da slušati.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message