Obavijesti

Kolumne

Komentari 5

Djeca i novac: znate li tko sve daje novac vašem djetetu?

Kolumnistice Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat upozoravaju roditelje da u svakom trenutku znaku od kud djetetu novac, čak i kad dolazi od rodbine i prijatelja

VIDEO

Vaš tinejdžer ne radi, a uočili ste da nosi odjeću i obuću vrhunskih modnih dizajnera, njegov životni stil nije u skladu s njegovim primanjima, a niti vi mu ne dajete džeparac koji bi mogao pokriti tako visoke izdatke. Računica je jednostavna, a pitanje se nameće samo od sebe - od kud mu novac? Jako je važno da roditelji u svakom trenutku znaju od kud djetetu novac, čak i kad novac dolazi od rodbine i prijatelja. 

Zbog čega roditelj treba znati od kud djetetu novci?

Iako se radi o manjem postotku djece, nažalost postoje djeca koja u želji da si priušte stvari koje im roditelji ne mogu kupiti, posegnu i za neprimjerenim poslovima. Ukoliko se dijete odgaja da postane financijski zrelo i samostalno, da donosi razumske odluke, manja je vjerojatnost da će u teenagerskoj dobi imati iskrivljenu sliku o tome što bi trebalo imati, kao i o tome kako se novac može zaraditi na brzinu neprimjerenim poslovima. Naime, s djecom treba razgovarati i o ovoj temi i upozoriti ih na moguće posljedice zarađivanja novca neprimjerenim poslovima. Često djeca ne razumiju rizike kojima se izlažu i nisu u stanju sagledati moguće posljedice svog ponašanja. 

Važno je da roditelj reagira čim se pojavi sumnja, tj. da istraži kako dijete dolazi do novca, a ne da zatvori oči pred činjenicama. O ovom problemu je važno progovoriti jer možda upravo sada nečije dijete upropaštava svoju mladost čineći neprimjerene stvari zbog brandirane odjeće, ne shvaćajući koje su prave vrijednosti u životu i posljedice takvog ponašanja. Možda upravo sada neki roditelj promatra svoje “uspješno” dijete koje sjeda s 18 godina u luksuzno vozilo, koje mu oni nisu kupili, a on je kao što smo uvodno naglasili “nezaposlen”. 

 Od rane dobi treba balansirati između želja 

Jedna nam je majka pričala kako je saznala na koji je način njezin sin dolazio do novca, tek kad joj je policija pokucala na vrata. Sad kad s njom razgovarate reći će vam: Pa bilo mi je čudno od kud mu novci za skupu odjeću. Od kud mu novci za čašćenje društva. Rekao je da radi honorarno i da ga ne gnjavim s pitanjima. Vjerovala sam mu. Sad vidim da nisam trebala. Kao majci bilo mi je lakše vjerovati kako imam uspješno i samostalno dijete, što je bilo daleko od istine i stvarnosti…” Disproporcija između njegovih redovnih primanja i troškova bila je očita.

Ovakvi slučajevi možda su izuzeci, ali ih navodimo upravo kako bi ukazali na to kakve posljedice mogu biti kad dijete ne postane financijski zrelo i ne nauči razlikovati želje od potreba. Djeca su danas izložena brojnim iskušenjima i utjecaju medija koji se trude potaknuti u njima mnoge želje. Upravo zbog toga pomoć roditelja jako im je potrebna.

Pomoći im možemo ako ih naučimo od rane dobi balansirati između želja, potreba i vlastitih financijskih mogućnosti, što su prave vrijednosti u životu, koje granice nikada ne smiju priječi kako bi zaradili novac te koje su moguće posljedice ukoliko budu uhvaćeni u neprimjerenim ili protuzakonitim aktivnostima.

 O autoricama

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" te pišu za Blogosferu. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta Hrvatski institut za financijsku edukaciju, možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin