Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Dobar vam je taj CV, no hodate li i inače gradom bez hlača?

Jedini tko se za vašu privatnost treba brinuti ste vi sami. Kako? Nemojte baš sve učiniti dostupnim. Sredite vidljivost objava, ili ne, ali budite spremni na posljedice

VIDEO

'Ajmo biti iskreni: nikome se ne da zamarati postavkama privatnosti na društvenim mrežama. Kad već imamo platformu za komunikaciju, nekako naivno očekujemo od nje da će brinuti i paziti na nas. Da neće baš svi moći vidjeti naš Tweet o tome da smo zaboravili zaključati vrata kad smo jutros izlazili iz stana. Da fotke pijane proslave ljetnog solsticija objavljene na Instagramu neće vidjeti naš potencijalni poslodavac. Da nam bračni partner na Facebooku neće vidjeti da smo se checkirali u kafiću iako smo tvrdili da radimo dokasna.

Sredite vidljivost svojih objava. Ili nemojte. Ali onda budite spremni na negativne posljedice

Ekstreman primjer koliko su vaši podaci zapravo dostupni, čak i ako nemate nikakve veze s osobom koja vas "istražuje", mogli ste čitati u članku Jeziva moć društvenih mreža.

Društvene mreže žele da sve objavljujete javno

Dakle, da još jednom naglasimo, platforme ne brinu o vašoj privatnosti, barem ne po defaultu. One žele da podatke objavljujete javno. One žele da dijelite čim više jer time dolaze do novih korisnika, povećavaju interakciju, vrte oglasni prostor... Podrazumijeva se samo zaštita lozinke, mada su neke od njih i tu imale propuste.

Jedini tko se za vašu privatnost treba brinuti ste vi sami. Kako? Nemojte baš sve učiniti dostupnim baš svima. Ograničite tko može gledati vaše fotografije. Podijelite status samo s kolegama, razredom ili članovima kluba prijatelja knjige, a ne sa svim frendovima na fejsu. Ako imate "škakljiv" sadržaj, a baš si ne možete pomoći da ga ne podijelite, barem razmislite o eventualnim posljedicama. Gledajte korak, dva, tri unaprijed. Pomislite kako bi se osjećali da vas jednog dana pitaju na razgovoru za posao je li vam i inače običaj pozivati na linč neke manjine, jer eto, firma je multinacionalna, pa su u njoj zapravo svi manjine. Ili zašto ste za dane maturanata marširali glavnim trgom bez hlača.

Potrebna ograničenja dostupna su na više-manje svim mrežama u samo nekoliko klikova. Da, slažem se da je na nekima od njih taj proces bespotrebno zakompliciran. To je vrlo vjerojatno i jedan od glavnih razloga zbog koji ljudi ne samo da ne koriste ograničenja, već i prestaju koristiti određene mreže. No samo malo truda u početku dovoljno je da se riješite briga zauvijek.

Zato, sredite vidljivost svojih objava. Ili nemojte. Ali onda budite spremni na negativne posljedice. Vjerujte mi, koliko god dobro sastavili CV, poslodavac će zaključak o vama bez problema donijeti i na temelju vaših  profila na društvenim mrežama. A tada ćete situaciju na razgovoru za posao teško spasiti šarmantnim osmijehom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Magija Milorada Pupovca: Kako je SDSS pretvorio u ‘srpski’ HDZ
KOLUMNA TOMISLAVA KLAUŠKOG

Magija Milorada Pupovca: Kako je SDSS pretvorio u ‘srpski’ HDZ

Plus+ NOVI EXPRESS Njegov odnos s HDZ-om stvorio je drugu vrstu napetosti i kreirao optužbe da Srbi drže ovakav HDZ na vlasti

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...
UĆI ĆE U POVIJEST

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...

Nemo i pjesma 'The Code' odnijeli su Eurosong u Švicarsku, a Baby Lasagna završio je drugi! No, osim odličnih rezultata za Hrvatsku, ovaj ćemo Eurosong pamtiti i po brojnim skandalima...
'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'