Obavijesti

Kolumne

Komentari 19

Dokle će se Plenković praviti da potrčko Kuščević ne postoji

Dokle će se Plenković praviti da potrčko Kuščević ne postoji
1

Plenković nije imao hrabrosti obračunati se s Milijanom Brkićem, svojim zamjenikom i potpredsjednikom Sabora, a sada bi se trebao riješiti Lovre Kuščevića, političkog tajnika i premijerove osobe za specijalne zadatke.

VIDEO

"Po čemu želite da ljudi pamte vaš mandat", upitala je novinarka 24 sata ministra uprave Lovru Kuščevića. Ministar je skromno uzvratio: "Nije mi ambicija ostati zapamćen".

Bilo je to prije godinu dana.

Na žalost, njegovu i našu, Kuščevićeva ambicija nije se ostvarila. On će doista ostati zapamćen, ali ne po svom mandatu, već po lavini afera i prljavština koje su ga zatrpale posljednjih mjeseci.

Zemljišne afere, malverzacije imovinom, prtljanje po imovinskoj kartici, milijuni čije porijeklo nije transparentno... Kuščević je želio ostati nezapamćen, ali nakon svega ovoga javnost ga je vrlo dobro zapamtila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još prije samo par mjeseci politički tajnik HDZ-a dijelio je lekcije napadnutom Milijanu Brkiću. Komentirajući njegovu aferu SMS, povezivanje s prostitutkama i podzemljem, Kuščević je poručio: "Svatko zna koliko je sudjelovao i u čemu je sudjelovao i svatko se ponaša po svojoj savjesti".

On sada ne dozvoljava vlastitoj savjesti da stane na put njegovu opstanku u politici. 

Hvaljen Isus

Dapače, čovjek koji se hvalio da "nosi u sebi kršćanske vrijednosti" i da to svjedoči pozdravom "Hvaljen Isus" bez najmanjeg kolebanja prijeti onima koji objavljuju, kao na traci, njegove afere, otvoreno proziva "lijeve aktiviste" koji kopaju po njegovu blatu, a otišao je čak i toliko daleko da je mladima dijelio savjete kako se mogu obogatiti do svoje 44. godine.

Medijske objave dokumenata i podataka o njegovim aferama mogle bi mladima poslužiti kao skripte.

Dakle, Kuščevićeva savjest, zajedno s njegovim kršćanskim učenjem, uspješno se nose s optužbama i odolijevaju aferama.

I zanimljivo, ni Andrej Plenković nema s time nekih većih problema. Što zapravo nije neobično.

Lovro Kuščević bio je njegov politički potrčko: on je bio taj koji je mjerio razinu pljeska na Saboru HDZ-a i ocijenio da je upravo Plenković dobio najveći aplauz stranačkih delegata, on je dobio važan zadatak polako gušiti Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa, a i osobno je bio zadužen za brojanje potpisa za referendum protiv Istanbulske konvencije.

Nema što, višestruko je zadužio premijera.

Ni Brkić ni Kuščević

S druge strane, taj isti premijer nije imao snage, hrabrosti, odlučnosti riješiti se ni Milijana Brkića koji je još uvijek drugi čovjek stranke i Sabora, iako je to namjeravao i brižno planirao, pa kako će onda odbaciti Kuščevića koji mu je koristan ovakav kakav jest.

Poslušan, ambiciozan, beskrupulozan, kompromitiran i stoga odan.

Plenković, naučili smo to već, najviše voli kompromitirane ministre. Okaljane i stigmatizirane. Ucijenjene i pritisnute. Nad njima ima kontrolu, njih najlakše drži u šaci, oni mu duguju odanost i poslušnost.

Zato se Plenković sada pravi da Kuščevića nema. 

Pušta ga da se koprca u vlastitom blatu i da se bori s vlastitom savješću. 

Iznad savjesti je Uskok

Samo, ne radi se ovdje samo o savjesti, kršćanskim vrijednostima i političkoj odgovornosti. Ovdje smo opasno blizu kaznene odgovornosti. Kuščevićevi poslovni aranžmani postali su predmet interesa Uskoka, što u Plenkovićevoj državi ne mora ništa značiti, ali barem testira "savjest" istražitelja.

Ovdje se ne radi o montiranim fotografijama ministra s kokainom i prostitutkom, već o hrpama dokumenata o sumnjivim političko-poslovnim transakcijama. I kod Kuščevića je opet bila na djelu javno-privatno partnerstvo političke funkcije i poslovnog interesa.

I to je Plenkovićev novi HDZ. 

Na mjestu zamjenika i dalje je osoba pod kaznenom prijavom, političkog tajnika istražuje Uskok i čereče mediji, a Vlada mu je u poluraspadu.

To bi svatko suhim zlatom platio.  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang