Obavijesti

Kolumne

Evo kako možete pomoći sami sebi da budete još bolji roditelji

Evo kako možete pomoći sami sebi da budete još bolji roditelji
1

Djeca ne trebaju savršene roditelje. Oni trebaju roditelje koji ih neće povrijediti i koji će im biti posvećeni na najbolji mogući način. Nažalost, mnogim roditeljima i ovo predstavlja problem. I to je u redu.

VIDEO

Biti posvećen djeci zahtjeva mnogo energije i volje. To znači provoditi vrijeme s njima nakon napornog dana na poslu kada bi se najradije uvalili u kauč ispred TV-a. To znači odreći se svog privatnog trenutka da bi se igrali sa svojoj djecom. To znači staviti potrebe svog djeteta ispred vlastitih potreba, svaki dan i u svakoj situaciji. Svatko tko nije probao misli da je lagano, ali većina roditelja zna koliko je teško.

Ipak, ukoliko i radite sve ovo još uvijek ne znači da ste dobar roditelj. Svatko od nas, ma koliko god se trudio ponekad se ne može na pravi način posvetiti svojoj djeci. Svatko od nas ponekad padne na tom testu roditeljstva. Svi smo mi imali različito djetinjstvo i ono nosi svoj teret. Ako se još uvijek nismo obračunali s nekim duhovima iz prošlosti koji nas muče, to može postati veliki problem u odgoju djece.

Dolazimo do one situacije za koju smo rekli da nikada sebi nećemo dopustiti, ponavljamo greške svojih roditelja.

Ipak, biti roditelj daje nam novu priliku da poradimo na sebi i ispravimo te greške. Da bi odgoj naše djece bio dobar, najprije moramo poraditi na sebi kao osobi. Evo kako to napraviti.

Budite svjestan roditelj

Svaki puta kada vas dijete izbaci iz takta, možete se kladiti da je dotaknulo neke bolne elemente iz vašeg djetinjstva. Postanite svjesni toga, jer to je prvi korak. Imati djecu daje vam savršenu priliku da popravite sebe kao osobu. Ako ne radi sebe samog, onda radi svoje djece.

Zaustavite se

Naučite se zaustaviti u pravom trenutku. Kada već znate što slijedi, naučite sebi reći DOSTA! Izađite iz sobe, uzmite pauzu, duboko udahnite. Kontrolirajte svoj bijes, a dopustite djetetu da pokaže svoje osjećaje.

Shvatite emocije

Ljutnja je biološko stanje organizma. Kada smo ljuti spremni smo napraviti stvari koje inače nikada ne bi napravili. Ali mi to možemo kontrolirati. Nije uvijek lako, ali je moguće. Poradite na tome.

Razmislite o svom djetinjstvu

Ako ste imali teško djetinjstvo, to sada više ne možete promijeniti. Ali ono što možete je osigurati da vaše dijete ima bolje djetinjstvo. Prisjetite se teških situacija iz svog djetinjstva koliko god teško bilo. Naučite nešto iz toga. Promijenite nešto u svoj načinu odgoja djece. Postanite roditelj kakav ste uvijek željeli biti.

Samo opušten roditelj može biti dobar roditelj. Pokušajte.

Riješite se stresa

Ako ste pod stresom šanse su da nećete biti dobar roditelj. To je jednostavno tako. Riješite se stresa koji vam zadaje posao i svakodnevne brige. Ako nemate vremena jer previše radite, iskoristite ono što imate. Uključite svoju obitelj u zabavne aktivnosti. Odite na izlet, uključite glazbu i plešite zajedno.

Vaša djeca mogu biti vrlo zabavno društvo kada im date priliku.

Razgovarajte s partnerom

Podrška je važna. Vaš partner u tome vam je najbolji prijatelj. Razgovarajte, razmijenite iskustva. Potrudite se zajedno da postanete bolji roditelji. Vaša djeca će vam biti zahvalna na tome.

Na kraju dana, imati djecu daje vam novu priliku da postanete bolja osoba. Ja sam odlučio iskoristiti tu priliku. To neće samo utjecati na način na koji odgajate djecu, utjecati će na cijeli vaš život.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorima:


Mi smo Renata i Mihael Šanko, autori online magazina za roditelje 'Moderno Roditeljstvo' i, još važnije, roditelji troje djece. Podržavamo načela povezujućeg roditeljstva i prakticiranje pozitivne discipline u odgoju djece i o tome i najviše pišemo. Osim na našoj stranici, pratiti nas možete i na Facebooku te na Instagramu.  

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući