Obavijesti

Kolumne

Komentari 288

HDZ-ov gospodarski program. Za one koji ne vide, a vjeruju

HDZ-ov gospodarski program. Za one koji ne vide, a vjeruju
1

Prije četiri godine Kukuriku koalicija hvalila se svojim Planom 21 koji je umro čim su došli na vlast. HDZ sada traži povjerenje na osnovu plana koji skriva od javnosti.

VIDEO

Što je gore?

Ići na parlamentarne izbore bez konkretnog programa ili sa sklepanim programom od kojeg se odustalo odmah nakon izbora?

A može i ovako: je li bolje ići na izbore s tajanstvenim i povjerljivim programom kojeg na uvid dobivaju samo odabrani ili s programom koji je mjesecima bio otvoren javnosti i građanima koji su čak imali tu slobodu u njega upisivati svoje želje , čestitke i pozdrave?

A koji se potom proglasio mrtvim prije nego što je uopće zaživio?

Program "na uvid"

Kako je krenulo ovih dana, prvo s otkrićem kako će njemački IFO institut svoj famozni gospodarski program HDZ-a dovršiti tek u prosincu, a zatim s HDZ-ovim saniranjem štete davanjem "na uvid" dijelova programa odabranim medijima i pojedincima, još ćemo dočekati da zakrabuljeni hadezeovci počnu presretati ljude na cesti, širiti pred njima mantile "dajući im na uvid" dijelove svog spasonosnog gospodarskog programa.

Toliko eksplozivnog da nije za svačije oči. Toliko povjerljivog da na njegovoj prvoj stranici navodno stoji oznaka "povjerljivo" (ipak je ovo Karamarkova stranka). Toliko bombastičnog da se krije od konkurencije. Toliko genijalnog da se u njemu krije formula kako pretvoriti blato u zlato.

Pa se on daje "na uvid" samo jednim novinama. Pa se "daje na uvid" samo sindikalistima, ali samo na brzaka. Pa se "daje na uvid" samo najvišim i najpovjerljivijim dužnosnicima HDZ-a. Ali ne i biračima. Ne još. 

"Elemente našeg programa otkrivat ćemo u mjeri u kojoj nam je to strateški potrebno", kazao je nedavno Tomislav Karamarko. "Već smo vidjeli da su kopirali nekoliko stvari koje smo objavili i to više nećemo dopustiti".

Kao da je taj gospodarski program tek obično sredstvo osvajanja vlasti, a ne recept za popravljanje stanja u državi, na opću korist, bez obzira tko ga provodio. Ili možda griješimo?

Uglavnom, sada imamo zanimljivu situaciju.

Imamo plan!

Prije četiri godine Kukuriku koalicija nam je nudila transparentni program za koji je premijer Milanović na jumbo plakatima poručivao "Imamo plan i provest ćemo ga do kraja", da bi vrlo brzo konstatirali da je "Plan 21 mrtav".

Sada nam, pak, HDZ još uvijek ne želi pokazati program za kojeg tvrdi da je toliko fenomenalan da se već godinama drži u strogoj tajnosti.

"Jedan provladin niskotiražni dnevni list insinuirao je nepostojanje programa HDZ-a, unatoč činjenici da ga je predsjednik Karamarko pokazivao mjesec dana po svim HDZ-ovim klauzurama", pokušao je danas objasniti Miljenko Manjkas. "Tko god ga je htio vidjeti, mogao je''.

Osim što su klauzure bile zatvorene za javnost i rezervirane isključivo za članove HDZ-a.

Javnost još uvijek nije vidjela kompletan gospodarski program HDZ-a. I kad će, ne zna se.

Figurativna figa

Prije četiri godine, na predstavljanju Plana 21 u zagrebačkoj Tvornici, Zoran Milanović je poručio: "Ovo nije čarobni recept, ovaj program predlažemo i razmatramo godinama. Vjerujemo da ćemo ovaj program moći provoditi ako nam građani daju povjerenje".

Na kraju, Plan 21 je kukavički pogubljen onoga trena kad je Vlada podigla PDV, unatoč pisanom obećanju da to neće učiniti, nastavilo se odlaskom raznih ministara, među njima i Mirele Holy koja je svoju bivšu stranku optužila za neprovođenje Plana 21, a doguralo do nedavne izjave premijera Milanovića kako njegova Vlada odustaje od teritorijalnog preustroja i ukidanja županija.

Između toga, Vlada je uglavnom provodila samo one segmente Plana 21 u kojima je kritizirala bivšu vlast ("Kukuriku-koalicija smatra da aktualna vlast nije adekvatno odgovorila na hrvatske ekonomske probleme i izazove aktualne krize. Naprotiv, Vlada se uporno trudila zadržati visoku razinu javne potrošnje i proračunski deficit… vlast je uvela nove namete i poreze građanima i posrnulom gospodarstvu”), sve dok Milanović nije prošloga ljeta ispalio: "Plan 21 ionako je bio samo figurativan".

Drugim riječima, pokazao nam je "figu".

HDZ sada ima drugačiju taktiku.

Njegov spasonosni plan mogu vidjeti samo odabrani. Njime barataju isključivo stručno osposobljeni. Njegovi recepti toliko su fantastični da bi šokirali birače kad bi u njih dobili kompletan uvid.

Stoga im se mora servirati na kapaljku. Kako se to već radi sa snažnim lijekovima.

Propagandni trik

I kao što je SDP na prošlim izborima nudio javni program kojeg su svi mogli pročitati i nadopuniti, ali ga se Vlada nije pretjerano držala, tako HDZ sada kaže da će se na vlasti držati programa kojeg nitko još ne smije vidjeti.

Koja je bolja taktika? Kome će birači više vjerovati?

Na prošlim izborima Kukuriku koalicija osvojila bi vlast od rasturenog, kompromitiranog i optuženog HDZ-a čak i bez pompoznog Plana 21. On je poslužio tek kao propagandni sadržaj kampanje, zgodna dopuna unaprijed riješenim izborima.

HDZ sada ulazi u kampanju povjerenja. Kampanju namijenjenu onima koji ne vide, a vjeruju. 

U čuda.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 288
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin