Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Hrčak ima potkožni mjehur na nozi, što se skriva iza toga?

U današnjoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanje kako pomoći hrčku koji ima potkožni mjehur na nozi i koji su mogući uzroci hrkanja kod mačaka

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Sve prijašnje kolumne i odgovore veterinara Azenića možete pročitati OVDJE.

Naš hrčak ima potkožni mjehur, kako mu možemo pomoći?

Poštovani, imam dva zamorca, muški je dugodlaki i star oko četiri godine dok je ženka kratkodlaka i ima tri godine. Oboje su zajedno u jednom kavezu već dvije i pol godine i odlično se slažu. Maze se, živahni su, veseli i zdravi, ali nisu imali leglo. 

Kod ženke sam prije dva i pol mjesec uočila potkožni mjehur kod zadnje desne noge i prvo smo mislili da je skotna. No s vremenom je mjehur narastao do sadašnjih četiri centimetra. Iako ona normalno jede, spava, pije vodu, šeta po stanu i vesela je odvela sam ju veterinaru. On je isključio tumor jer je mjehur mekan i primijetio je gubitak dlake po trbuhu i rekao da je u pitanju cistitis. S obzirom na to da nema drugih promjena kod nje poslao me na veterinarski fakultet. Ja za njih nemam novac, a htjela bih joj pomoći pa Vas molim za savjet.  Može li joj pomoći određena vrsta hrane ili vitamini? Ne znam što da radim, da jednostavno čekam?

Uklanjanje ciste je najbolje rješenje

Poštovana,

Pretpostavljam da se cista može kirurški ukloniti što Vam i preporučujem obzirom na opisanu situaciju. Medikamentozna terapija vjerojatno tu neće riješiti problem tako da ćete se morati obratiti veterinaru za pomoć. Mislim da cijeli kirurški tretman i postoperativna skrb za zamorčicu ne bi trebao biti preveliki trošak. Stoga ne gubite vrijeme jer cista može još narasti te dodatno zakomplicirati ovaj problem.

Naša maca stalno hrče, bojimo se da ima tumor u nosnoj šupljini

Poštovani, prošle sam godine primijetila da naša maca hrče. Maca ima pet godina, sterilizirana je i redovito cijepljena. Držimo je u stanu i nema nikakvih dodira s mačkama. Njezino hrkanje je ispočetka bilo simpatično i "normalno" jer je to radila kad bi utonula u duboki san, međutim, alarmiralo me njezino ponašanje. Ona jako voli ležati na suncu, a sada se počela skrivati od nas i najčešće bi se zavukla u ormar. Hrkanje je sve gore, pa to radi i kad je budna, odnosno ispušta zvukove kao da zviždi. 

Iako je normalno jela i obavljala nuždu, odveli smo je veterinaru. S obzirom na to da u ordinaciji nas veterinar nema potrebne sonde za snimanje dišnih puteva kod malih životinja, a na osnovi općih simptoma se ne može izvući kvalitetna dijagnoza, probao je eliminirati simptome. Dobila je sedmodnevnu terapiju za prehladu  jer je veterinar sumnjao na upalu dišnih puteva ili astmu. Prestala je hrkati nakon četiri dana, ali nismo joj htjeli prekidati terapiju i primila ju do kraja.

Veterinar nas je upozorio i na to da ako se radi o astmi da će do kraja života biti na terapiji. Nakon sedam mjeseci ponovno sam primijetila hrkanje koje je sada sve češće i intenzivnije. Kako se može ustanoviti točan uzrok njene smetnje u disanju i radi li se možda o polipu ili tumoru u nosnoj šupljini? Koliko je hrkanje štetno za mace? Hvala. 

Treba napraviti endoskopski pregled nosa i nosnih prohoda

Poštovana,

Mace ne bi trebale nikako hrkati! Uzroka može biti više, no ja bih astmu isključio jer hrkanje se ne pojavljuje kod astme već astmatični napadi koji drukčije izgledaju. Možda se radi o upali npr. gornjih dišnih putova pa bi svako trebalo napraviti obrisak nosnice te bakteriološku i mikološku pretragu s antibiogramom. Nažalost najčešća patologija vezana za hrkanje kod mačaka su polipi i druge tumorozne tvorbe koje često imaju tendenciju da se upale (tada antibiotici mogu kratkoročno popraviti situaciju).

Za potvrđivanje takve dijagnoze potrebno je napraviti endoskopski pregled nosa i nosnih prohoda, također trebalo bi još napravit  RTG maksile, vrata i grudnog koša kako bi se isključile druge moguće patologije. Za takav endoskopski pregled  kod mačke potrebni su izuzetno tanki i fini endoskopi pa će te trebati pronaći veterinarsku ustanovu koja ih posjeduje npr. klinike veterinarskog fakulteta. Iskreno se nadam (s obzirom na pauzu od sedam mjeseci bez simptoma) da se radi samo o upalnom procesu kojeg će te moći riješiti medikamentoznom terapijom bez većih problema.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Sve prijašnje kolumne i odgovore veterinara Azenića možete pročitati OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin