Obavijesti

Kolumne

Komentari 136

Hvala Bogu da je ovo "Bili kutak", a ne "Angolo bianco"

Da se ne lažemo, nije skandirala ni ''šačica zavedenih'', ni ''manja grupica'', ni "manji dio navijača'', kako se ranije pokušavalo minorizirati i zataškavati incidente...

VIDEO

Nažalost, još jednom se nakon Hajdukove utakmice ne govori o nogometu, nogomet je opet pao u drugi plan, a u prvom su navijači. I to ne zbog pirotehnike i uvredljivih transparenata, kao što se znalo događati ranije, nego zbog neprimjerena skandiranja.

I odmah u startu, da se ne lažemo, nije skandirala ni ''šačica zavedenih'', ni ''manja grupica'', ni "manji dio navijača'', kako se ranije pokušavalo minorizirati i zataškavati incidente. Riječ je o velikoj većini od oko 8000 gledatelja, koji su skandiranjem i pljeskom pozdravili neprimjerene poruke sa sjevera.

Isto tako, da se više ne lažemo, pokliči ''Za dom'' sa sjeverne i odgovor ''Spremni'' s istočne tribine ovog puta nemaju apsolutno nikakve veze sa Zrinskim i Frankopanima, s banom Jelačićem, bitkama s Turcima i Mađarima... sa svime čime se pokušavalo opravdati ''domoljuba'' Josipa Šimunića, koji je u Maksimiru pustio ''duha iz boce''. Na Poljudu su pokliči ''Za dom'' i ''Spremni'' izrečeni u cilju veličanja NDH i ustaškog pokreta. Kolovođe neprimjerenog skandiranja su se povicima ''Ajmo, ajmo, ustaše...'' potrudili svima dati do znanja na koga se i na što tu stvarno misli.

Vjerujem kako je veći dio onih koji su se pridružili neprimjerenom skandiranju to učinio iz revolta prema svemu što se događa u zadnje vrijeme, odnosno ''za dišpet'' aktualnoj vlasti, ćirilici i dvojezičnim pločama, nezaposlenosti..., baš kako su s istog mjesta krajem osamdesetih, ''za dišpet'' Miloševiću, skandirali čak i Stipi Šuvaru.

No ono što ne mogu shvatiti je koliko je taj ''dišpet'' daleko otišao, odnosno na što su pojedinci sve spremni. Ne mogu shvatiti ni kako su roditelji i profesori povijesti napravili toliki propust u odgoju. Na stranu Ustav, na stranu povijest, na stranu što je Hajduk bio simbol borbe protiv fašizma..., ali zar nije apsurdno da navijači koji se kunu u ljubav prema Hajduku ne znaju kako bi, da je kotač povijesti kenuo u drugom smjeru, njihov Hajduk danas možda igrao Serie A, a ta Hrvatska kojoj kliču bila bi im susjedna država!?

Da je povijest krenula u tom smjeru, danas biste umjesto ''Biloga kuta'' možda čitali ''Angolo bianco'', u kome biste umjesto o Hajdukovim bitkama s Mamićem i HNS-om čitali o bitkama s prvim čovjekom Juventusa Lucianom Moggijem, koji bi u aferi ''Calciopoli'' namještao utakmice i odnio nekoliko prvenstava Hajduku. A sve zbog toga što su se u prvoj povijesnoj utakmici drznuli deklasirati Calcio s 9-0. Doista, zar još nije sazrelo vrijeme da se taj dio povijesti pospremi tamo gdje mu je i mjesto, u povijest, da o njemu govore i sude povjesničari, a mi da se okrenemo aktualnom trenutku ili još bolje budućnosti?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući
10 najboljih recepata za lazanje
ZA PRSTE POLIZATI

10 najboljih recepata za lazanje

Kako bi podržali našeg Baby Lasagnu imamo najbolje recepte za lazanje. One su savršeno jelo jer se mogu napraviti na puno načina i prilagoditi svakome, od onih koji vole meso do vegana i vegetarijanaca