Obavijesti

Kolumne

Komentari 65

Imamo ženku tvora koja grize i vrlo je agresivna, šta da radim?

Imamo ženku tvora koja grize i vrlo je agresivna, šta da radim?
1

Najvjerojatnije ste se Vi na samom početku nekim svojim nesvjesnim radnjama pokazali kao slabija jedinka. Moguće je da životinja osjeti da vas je strah ugriza...

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Može li se suzbiti mačkin nagon za "tjeranjem"?

Zanima me postoje li kakve tablete ili nešto što bi u vrijeme tjeranja mačke suzbilo taj nagon? Imam kastriranu odraslu ženku koja se tjera svaki drugi mjesec, a budući da živim u stanu pomalo postaje neugodno zbog mjaukanja što zbog drugih simptoma. 

Jajnici vjerojatno nisu uspješno i u potpunosti odstranjeni

Poštovana,

Kod Vaše mace očito operacijom nisu u potpunosti uklonjeni jajnici. Maca u takvim slučajevima ne može ostati gravidna, no zbog zaostalog komadića jajnika  tjeranje se nastavlja. Hormonalnu terapiju u vidu tableta, injekcija ili implantata ne bih preporučio jer na taj način ne rješavate problem. Čak se situacija može dodatno zakomplicirati jer u takvim slučajevima često se stvaraju gnojne upale materničnog batrljka (ukoliko su uklanjani jajnici i maternica) ili gnojne upale maternice (ukoliko su uklonjeni samo jajnici). 

Također, na zaostalom komadiću jajnika mogu se napraviti ciste, a nekada se takav komadić jajnika može i tumorozno promjeniti. Stoga Vam preporučam da se maca podvrgne još jednom operativnom zahvatu gdje bi se zaostali komad jajnika uklonio. Na taj način bi se izbjegle moguće opasne situacije za Vašu macu.

Imamo tvora koji grize samo mene, muža nikad

Poštovani, 

prije tri godine suprug je nabavio dva afrička tvora, mužjaka i ženku i oboje su sterilizirani. Ženka je poprilično agresivna i grize čim joj se uhvati prilika ali samo mene, dok supruga nikad nije ugrizla. On je smije i čuvati i dragati, i s njim se lijepo igra, pa me zanima koji bi mogao biti razlog tome. Mužjak je skroz drugačije naravi, nikad ne grize i vrlo je umiljat. Kako da je odviknem da me stalno grize ?

Hvala 

Na taj način iskazuje svoju dominaciju

Poštovana,

Tvorovi su jako teritorijalne životinje i ukoliko žive u skupini pokazuju svoju dominaciju nad drugim životinjama i stvaraju hijerarhiju u skupini. 

Najvjerojatnije ste se Vi na samom početku nekim svojim nesvjesnim radnjama pokazali kao slabija jedinka. Ukoliko to sada traje već tri godine pretpostavljam da Vas je strah ugriza što životinja osjeti te koristi priliku za iskazivanjem svoje dominacije. 

Jedna od najkorištenijih metoda je hvatanje životinje za šiju i povlačenje po podu, jer sami tvorovi na taj način među sobom iskazuju dominaciju. To možete raditi neovisno je li Vas tvorica pokušala ugristi ili ne. Ono najteže je pokušati riješiti se straha od ugriza, te ukoliko Vas tvorica ugrize pokušajte ne povlačiti ruke i izbjeći ugriz, već stisnuti zube i sa drugom rukom otvoriti usta i osloboditi Vašu ruku. Kako biste to najefikasnije napravili, pokušajte obuhvatiti rukom glavu životinje, te kažiprstom s jedne strane, a palcem s druge strane kutova usnica samo jako stisnuti dok tvorica ne otvori usta. Nakon toga uslijedi hvatanje za šiju i povlačenje po podu. 

Tvorovi su jako tvrdoglava i uporna bića pa se naoružajte strpljenjem. Ova metoda funkcionira no rezultate možda vidite tek za par mjeseci upornog rada.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode