Obavijesti

Kolumne

Komentari 23

Iza kamere: Čelnik Putin uvodi kontrolirani ''ruski internet''

Iza kamere: Čelnik Putin uvodi kontrolirani ''ruski internet''
1

Plan predviđa i potpuno preuzimanje nadzora nad svim ulaznim i izlaznim čvorištima ruskog internetskog prostora prema svijetu te stvaranja zatvorene mreže

VIDEO

Rusija razmatra mjere kontrole interneta, a među njima je i potpuna blokada svih veza prema svijetu. Na sjednici svojeg Vijeća za nacionalnu sigurnost iza zatvorenih vrata, razmatran je plan koji predviđa preuzimanje kontrole nad svim ruskim inernetskim domenama. Plan predviđa i potpuno preuzimanje nadzora nad svim ulaznim i izlaznim čvorištima ruskog internetskog prostora prema svijetu te stvaranja zatvorene mreže, već popularno nazvane “ruski internet”.

Plan predviđa uvođenje ovih mjera samo u izvanrednim prilika kao što je neposredna ratna opasnost ili ugrožavanje nacionalne sigurnost. No, mnogi ruski internetski forumi naglašavaju kako je pravi cilj zaštita samog Putina od mogućih masovnih nemira i pobune nastavi li se ekonomska blokada i sankcije nametnute zbog rata u Ukrajini.

Isto tako, Putin smatra kako je Rusija ugrožena suvremenim američkim špijunskim i elektronskim nadzorom, te zatvaranje ruskog cyber prostora smatra zaštitom svojih nuklearnih, vojnih i energetskih postrojenja.

Ruski internetski stručnjaci smatraju da za blokadu i potpuni prekid internetskog prometa prema svijetu Putinu treba manje vremena od, primjerice, vremena koje prosječnom korisniku interneta treba za objavu jednog običnog Facebook statusa. Dakle, gotovo trenutno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rusija ovime ulazi u red zemalja kao što su Kazahstan, Sjeverna Koreja ili Kina, koje potpuno nadziru ili kontroliraju internet promet svojih građana.

No, najnovije otkriće baca sasvim novo svjetlo na najavljenu blokadu interneta. Savjetnik ruskog predsjednika Sergei Glazyev zatražio je hitno izglasavanje zakona o oporezivanje internetskih novčanih i bankarskih transakcija ruskih građana i tajkuna prema svijetu. Zbog straha od krize, otkriveno je, Rusi novac žele prebaciti u europske i američke banke. Samo ove godine Rusi su do sada iznijeli više od 120 milijardi dolara izvan zemlje. Zaustaviti internet zapravo znači - zaustaviti kolaps ruske ekonomije i banaka.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.